U doba pandemije COVID-19 potražnja za hirurškim maskama je velika, a one se teško nabavljaju. Takođe, jedna maska se može koristiti samo dva sata , a onu koju skinemo treba baciti i ne vraćati na lice. Sve to problem nestašice maski čini još težim. Zato mnogi pribegavaju šivenju tekstilnih maski koje se mogu oprati (opeglati, prokuvati) i nanovo koristiti. Naša Nina Tomić predstavlja korake za jednostavno pravljenje zaštitnih tekstilnih maski u kućnim uslovima.

Pročitajte i tekst “Korist od maske sašivene od tekstila”

Korak 1

Iseći papirni kroj, kao na slici. Kvadratići su 1 x 1 cm. Napraviti dva dela kroja, jedan koji se vidi kao crvena površina, a drugi koji je proširen na kraju, kao što pokazuje narandžasta površina

Korak 2

Od pamučnog ili lanenog materijala iskrojiti po dva komada od svakog dela kroja. Materijal se kroji sa dodatkom za šavove od npr 8 mm od kroja, kao na slici. Delovi moraju biti simetrični pa ako materijal ima lice i naličje, dok sečete okrenite lice ka licu ili naličje ka naličju. Duži deo možete da iskrojite od jedne vrste materijala, a kraći od druge, pa će vaša maska imati dve različite strane. Evo kako izgledaju iskrojeni delovi za jednu masku.

Korak 3

Dva dela jedne strane se spoje i po sredini se prošije šav. Zatim se delovi rašire po šavu, šav se savije u jednu stranu (npr desno) i uz šav, na udaljenosti od 1mm se jednom prošije da se šav učvrsti i „stanji“. Tako se dobije oblik „brnjice“. Na slikama se vidi prvi šav, a zatim još jednom prošiven, sa lica i naličja.

Isto se uradi sa drugom stranom maske.

Korak 4

Dve strane maske se sastave licem prema licu. Dobijemo dve dugačke ivice, gornju i donju i dve kraće ivice gde materijal nije jednake dužine. Dugačke ivice se prošiju šavovima, a kraće ostave slobodne. Dok se spajaju dve strane, strana koja je malo kraće iskrojena se malo podvije na ivici pre prošivanja, kao što se vidi na slici.

Korak 5

Kroz otvor na jednoj od kraćih strana se maska prevrne, tako da je sada lice napolju. Prstima se „ispeglaju“ ivice maske, pa se opet prošije odmah uz ivice da bi se ivice učvrstile i maska lepše formirala. Sada maska ima svoj konačno oblik, ostale su samo ivice ka ušima da se završe.

Korak 6

Materijal na ivicama maske koji je ostao malo duži treba da se presavije dvaput, da formira „tunel“ kroz koji će se provući lastiš. Preko presavijegog sloja materijala se prošije. Ovo je poslednji šav na masci. Jedino što se  ručno šije je da se konci od tog šava iglom uvuku u materijal (da ne vire).

Korak 7

Lastiš od otprilike 50 cm se provuče kroz oba „tunelčića“ sa strane maske. Dužina lastiša zavisi od toga koliko je rastegljiv i od toga koliko vam je prijatno da bude zategnut kad nosite masku. Kada se maska duže nosi nije prijatno da bude čvrsto zategnuta, a ova maska prilično dobro prijanja oko lica, tako da neko veliko zatezanje nije potrebno. Lastiš se kroz „tunelcic“ provlači uz pomoć zihernadle. Zihernadlom se probode kraj lastiša i onda se ona provlači i vuče lastiš za sobom. Kad se provuče kroz obe strane, krajevi lastiša se ušiju.

To je sve. Šivenje maske traje 20-tak minuta. Prvi put, naravno, duže, ali kad se jednom razumeju i prođu svi koraci, veoma je lako. Ako se radi serijski, prvo se iskroji materijal za više komada pa se šije, onda je verovatno još brže.

Maske se mogu praviti od materijala razne debljine i čvrstoće tkanja. Ja sam sve maske do sada napravila od raznih krpica koje su ostale posle šivenja. Verovatno su maske od debljeg ili čvršćeg materijala bolja zaštita, ali se i teže diše kroz njih, tako da ne treba preterivati sa veoma debelim materijalima.

Maska može da se nosi sa obe strane.