U autorskom tekstu naša Nina Tomić govori o zaštitnim maskama. U nedostatku hirurških maski, jedna od opcija su tekstilne maske koje možete i sami sašiti. U doba pandemije COVID-19 potražnja za hirurškim maskama je velika, a one se teško e nabavljaju. Takođe, jedna maska se može koristiti samo dva sata , a onu koju skinemo treba baciti i ne vraćati na lice. Sve to problem nestašice maski čini još težim. Zato mnogi pribegavaju šivenju tekstilnih maski koje se mogu oprati (opeglati, prokuvati) i nanovo koristiti.

O tome kako sami možete sašiti platnene maske čitajte u tekstu: “Uputstvo za šivenje platnene maske”

Na internetu možete naći mnoge studije i mišljenja o tome koliko su maske od tekstila korisne. Svodi se na sledeće.

  1. Tekstilna maska je manje efikasna barijera od zaraze od hirurške maske, a hirurška maska je manje efikasna od N95 maski. Ipak je ipak bolja zaštita od zaraze nego ništa. Studije iz prve polovine prošlog veka, kad je medicinsko osoblje koristilo samo tekstilne maske pokazuju da su oni koji su ih nosili bili mnogo manje podložni zarazi od onih koji nisu.
  2. Svaka maska, pa i ova, više štiti okolinu od zaražene osobe koja je nosi, nego što štiti onog ko nosi masku od zaraze u okolini. Međutim, kada bi svi nosili maske, prenos zaraze bi bio teži i sporiji, a ukupna zaštita društva od zaraze veća.
  3. Maska na licu ne štiti samo od mikroba u vazduhu, već nas sprečava da diramo usta i nos. Instiktivni pokreti ka ustima i nosu se prekidaju kad naiđemo na masku.
  4. Problem sa maskom je što nam može dati lažno osećanje sigurnosti, pa da prenebregnemo osnovni način zaštite od zaraze, izbegavanje dodirivanja kontaminiranih površina, dezinfekcija kontaminiranih površina i često pranje ruku.
  5. Masku svake vrste treba pažljivo skidati, hvatati je uvek sa strane, daleko od usta i nosa i ne skidati i vraćati na lice istu masku. Kad skinemo masku od tekstila, treba je oprati toplom vodom i sapunom i osušiti pre sledeće upotrebe.