Prvi protest “Srbija protiv nasilja” održan je u dostojanstvenoj atmosferi neizrecive tuge i saosećanja prema žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima. Trauma koja se desila će biti nešto što će celo naše društvo nositi još dugo i građani su dobro prepoznali da je neophodan odlučan zaokret od nasilja kojim smo preplavljeni. Na prvom protestu su izneti jako razumni zahtevi koji su precizno i konkretno koncentrisani na to da se ovakve tragedije  nikada više ne dogode. 

Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara. Takođe, neophodno je hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo
1) smenu Saveta REM-a
2) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,
3) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV.
4) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

Zbog neispunjenja ovih zahteva, pozivamo građane na novi protest “Srbija protiv nasilja”, koji će u petak 12. maja početi na platou ispred Narodne skupštine u 18 časova, a nastaviti se blokadom mosta Gazela. NEKA SVE STANE! 

Kako će izgledati protest NEKA SVE STANE – Srbija protiv nasilja? 

Protest “Srbija protiv nasilja” biće organizovan bez govora i obraćanja organizatora i uz najveće poštovanje i saosećanje sa bolom koju svi osećamo zbog ovih nezapamćenih tragedija. Na početku če biti pročitani zahtevi protesta, nakon čega će se povorka građana u tišini uputiti u blokadu mosta Gazela. [detaljnije]

Pročitaj i ovo:

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.

Omladina opozicije predala poruke Aleksandru Vučiću

Predstavnici i predstavnice omladina opozicionih stranaka koje učestvuju u organizaciji protesta „Srbija protiv nasilja“ su danas na pisarnici Predsedništva predali poruke i zahteve koje su građani i građanke uputili predsedniku Aleksandru Vučiću tokom masovnog protesta održanog prethodne subote.