Prvi protest “Srbija protiv nasilja” održan je u dostojanstvenoj atmosferi neizrecive tuge i saosećanja prema žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima. Trauma koja se desila će biti nešto što će celo naše društvo nositi još dugo i građani su dobro prepoznali da je neophodan odlučan zaokret od nasilja kojim smo preplavljeni. Na prvom protestu su izneti jako razumni zahtevi koji su precizno i konkretno koncentrisani na to da se ovakve tragedije nikada više ne dogode.

Uprkos tome, Vlast odbija da ispuni zahteve građana i zbog toga vas pozivamo na novi protest “Srbija protiv nasilja” koji će u petak 12. maja početi na platou ispred Narodne skupštine u 18 časova, a nastaviti se blokadom mosta Gazela.

Protest “Srbija protiv nasilja” biće organizovan bez govora i obraćanja organizatora i uz najveće poštovanje i saosećanje sa bolom koju svi osećamo zbog ovih nezapamćenih tragedija. Na početku če biti pročitani zahtevi protesta, nakon čega će se povorka građana u tišini uputiti u blokadu mosta Gazela.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela. Skup će se odvijati stranačkih obeležja i bez govora.

Zahtevi protesta “Srbija protiv nasilja”

Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara. Takođe, neophodno je hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo
1) smenu Saveta REM-a
2) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,
3) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV.
4) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

* Zahtev za smenu ministra prosvete Branka Ružića je ispunjen, a za ispunjenje drugog zahteva, zakazivanje sednice Narodne skupštine, obezbedili smo potpise svih opozicionih organizacija, odnosno ⅓ poslanika, čime je ispunjen zakonski uslov za sazivanje sednice koju Vladimir Orlić sada mora da sazove. Na sednici će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.  

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.