Реагујући на наводе ГО СНС да су могући ванредни парламентарни избори у Србији, Не давимо Београд дубоко верује да нашем друштву нису потребни ванредни већ поштени избори. Иницијатива Не давимо Београд снажно подржава и стоји иза препорука за унапређење изборних услова до 2020. године Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) који су представљени јуче у Медија центру.

 

Изборни дан

Полазећи од постулата да поштени избори нису питање којим само опозиција треба да се бави, већ да су круцијално питање демократичности и потенцијала за напредак једног друштва сматрамо да сви политички актери и организације цивилног друштва треба да се уједине у борби за фер и поштене изборе и прихвате препоруке за унапређење изборних услова до 2020. године.

Иницијатива Не давимо Београд је током јануара у предлогу платформе за сарадњу опозиције истакла да је неопходно да изборне услове предложе независне организације цивилног друштва, а не партије и странке, како би се успоставио оквир за фер и слободне изборе који треба да обезбеди демократску смену постојеће као и будућих власти. Платформу иницијативе Не давимо Београд можете видети на следећем линку.

Овим путем још једном позивамо све политичке странке и покрете како из опозиције тако и оне које су тренутно у власти да у најскорије време крену да испуњавајају ове препоруке како би се осигурали основни демократски инструменти у нашој земљи.

Преглед препорука могуће је наћи на линку.