Reagujući na navode GO SNS da su mogući vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, Ne davimo Beograd duboko veruje da našem društvu nisu potrebni vanredni već pošteni izbori. Inicijativa Ne davimo Beograd snažno podržava i stoji iza preporuka za unapređenje izbornih uslova do 2020. godine Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) koji su predstavljeni juče u Medija centru.

 

Izborni dan

Polazeći od postulata da pošteni izbori nisu pitanje kojim samo opozicija treba da se bavi, već da su krucijalno pitanje demokratičnosti i potencijala za napredak jednog društva smatramo da svi politički akteri i organizacije civilnog društva treba da se ujedine u borbi za fer i poštene izbore i prihvate preporuke za unapređenje izbornih uslova do 2020. godine.

Inicijativa Ne davimo Beograd je tokom januara u predlogu platforme za saradnju opozicije istakla da je neophodno da izborne uslove predlože nezavisne organizacije civilnog društva, a ne partije i stranke, kako bi se uspostavio okvir za fer i slobodne izbore koji treba da obezbedi demokratsku smenu postojeće kao i budućih vlasti. Platformu inicijative Ne davimo Beograd možete videti na sledećem linku.

Ovim putem još jednom pozivamo sve političke stranke i pokrete kako iz opozicije tako i one koje su trenutno u vlasti da u najskorije vreme krenu da ispunjavajaju ove preporuke kako bi se osigurali osnovni demokratski instrumenti u našoj zemlji.

Pregled preporuka moguće je naći na linku.