Pokret Ne davimo Beograd se pridružuje pozivu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i poziva građane na blokadu auto-puta na mostu Gazela i širom Srbije u subotu 15. januara od 13 časova. 

“Pozivamo sve građane da pokažu solidarnost sa ljudima iz zapadne Srbije koji će biti prvi na udaru kompanije Rio Tinto, ali nemojmo zaboraviti ni to da će se posledice iskopavanja litijuma osetiti i u drugim delovima Srbije, pa tako i u Beogradu. Hajde da zaustavimo Rio Tinto, ali i da ne dozvolimo više ni jedan sličan projekat. Moramo se izboriti da smenimo ovu vlast koja zbog svoje koristi omogućava prljave tehnologije i uništavanje naše životne sredine.” – poručio je Radomir Lazović.

Naše društvo suočava se sa složenim problemima, kao što je zagađenje vazduha, vode i zemlje, bahato devastiranje prirode, otimanje javnih dobara, ali i sve veće smanjenje kvaliteta života građana i urušavanje radnih prava. Srbija ima dovoljno stručnih ljudi i prirodnih kapaciteta da bude dobro mesto za život ukoliko se izborimo da sami donosimo odluke o njenom razvoju.

Postignut dogovor o zajedničkoj borbi ekoloških organizacija protiv Rio Tinto

Na sastanku ekoloških udruženja, pokreta i organizacija iz cele Srbije postignut je dogovor o zajedničkom delovanju i preduzimanju narednih koraka u borbi protiv Rio Tinta i drugih štetnih projekata po životnu sredinu i zdravlje naših građana… [čitaj dalje]

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.