Pokret Ne davimo Beograd se pridružuje pozivu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i poziva građane na blokadu auto-puta na mostu Gazela i širom Srbije u subotu 15. januara od 13 časova. 

“Pozivamo sve građane da pokažu solidarnost sa ljudima iz zapadne Srbije koji će biti prvi na udaru kompanije Rio Tinto, ali nemojmo zaboraviti ni to da će se posledice iskopavanja litijuma osetiti i u drugim delovima Srbije, pa tako i u Beogradu. Hajde da zaustavimo Rio Tinto, ali i da ne dozvolimo više ni jedan sličan projekat. Moramo se izboriti da smenimo ovu vlast koja zbog svoje koristi omogućava prljave tehnologije i uništavanje naše životne sredine.” – poručio je Radomir Lazović.

Naše društvo suočava se sa složenim problemima, kao što je zagađenje vazduha, vode i zemlje, bahato devastiranje prirode, otimanje javnih dobara, ali i sve veće smanjenje kvaliteta života građana i urušavanje radnih prava. Srbija ima dovoljno stručnih ljudi i prirodnih kapaciteta da bude dobro mesto za život ukoliko se izborimo da sami donosimo odluke o njenom razvoju.

Postignut dogovor o zajedničkoj borbi ekoloških organizacija protiv Rio Tinto

Na sastanku ekoloških udruženja, pokreta i organizacija iz cele Srbije postignut je dogovor o zajedničkom delovanju i preduzimanju narednih koraka u borbi protiv Rio Tinta i drugih štetnih projekata po životnu sredinu i zdravlje naših građana… [čitaj dalje]

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).