Na sastanku ekoloških udruženja, pokreta i organizacija iz cele Srbije postignut je dogovor o zajedničkom delovanju i preduzimanju narednih koraka u borbi protiv Rio Tinta i drugih štetnih projekata po životnu sredinu i zdravlje naših građana.

U ime Ne davimo Beograd na sastanku u Gornjem Milanovcu, prisustvovali su Radomir Lazović i Robert Kozma, kao i predstavnici svih udruženja članica SEOS-a (Suboborska greda, Ne damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, nEko brine za Levač, Za čist Kosjerić), Ekološki ustanak, Otvorena građanska platforma Akcija: (Mladi Milanovca, Možemo – Topola je naša, Lokalni front Valjevo, Unija treći Beograd, Nova snaga – Kragujevac), Odbranimo reke Stare planine, Eko straža, EKgO, Ekološki front Novi Sad, Pravo na vodu, Ne damo đedovinu, Marš sa Drine, Belorepan, Marks 21, TRN, Nevađani za Nevade i Eko Oko.

Postignut je dogovor o zajedničkom delovanju i preduzimanju narednih koraka – blokade u Beogradu, Preljini, na Pesku, u Loznici i blokada jednog graničnog prelaza naredne subote, kao i planirani zajednički protesti i blokade drugih lokacija u Srbiji u narednom periodu.

“Pokret Ne davimo Beograd podržava borbu građana zapadne Srbije, ljudi koji će najdirektnije biti pogođenji posledicama sprovođenja projekta Rio Tinto. Kao i do sada podržaćemo održavanje blokada na više mesta u Srbiji.” – poručio je Robert Kozma.

“Jedini način da se trajno zaštitimo od štetnih projekata kao što je Rio Tinto jeste da smenimo naprednjačku vlasti i sami odlučujemo o razvoju naše države. Iako je vlast uzdrmana blokadama i pokazuje znake defanzive, smatramo da oni neće odustati od ovog projekta već će sačekati da se završe izbori. Zato je važno da ne odustajemo od borbe za čistu i zdravu Srbiju.” – izjavio je Radomir Lazović.

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).