Na šestoj Skupštini Ne davimo Beograd, članice i članovi su velikom većinom glasova usvojili odluku da pokret u narednom periodu i formalno preraste u zeleno-levu političku partiju koja će delovati na nacionalnom nivou. Ova odluka dolazi kao prirodan razvoj organizacije koja je odavno prerasla okvire lokalnog delovanja i na prethodnim izborima ostvarila značajan rezultat, posebno u Beogradu gde je osvojeno 100 hiljada glasova.  

Skupština Ne davimo Beograd usvojila je “Deklaraciju o prerastanju pokreta u partiju” i odluku o formiranju Inicijativnog odbora koji bi trebalo da pripremi predloge statuta i osnivačkih dokumenata, programa, vizuelnog identita i imena partije. 

Pročitajte ceo tekst “Deklaracije o prerastanju pokreta Ne davimo Beograd u partiju”

Želja za daljim razvojem pokreta kroz podizanje kapaciteta i širenje infrastrukture, kao i olakšavanje funkcionisanja organizacije, jer postojeći propisi u mnogome sputavaju delovanje grupa građana, neki su od argumenata za donošenje ovakve odluke o kojima govori Deklaracija. Verovatno najvažniji razlog zbog koga smo se odlučili na ovaj korak je velika ambicija da menjamo naše društvo, da naše ideje, vrednosti i program na što uspešniji način približimo ljudima i utičemo na to da Srbija postane dobro mesto za život. 

Partija koju gradimo nastaje i oslanja se na ideološke, programske i organizacione osnove  pokreta Ne davimo Beograd, ali u njenom stvaranju učestvovaće i više lokalnih partnerskih organizacija iz različitih gradova u Srbiji. Tri velike vrednosti oko kojih smo se okupili, a kojima ćemo se voditi i u budnućnosti su društvena pravda/solidarnost, zaštita životne sredine i prava na javna dobra i široko učešće građana i građanki u donošenju odluka.  

Pokret će nastaviti saradnju i sa partnerima u okviru koalicije MORAMO.

Na šestoj Skupštini pokreta Ne davimo Beograd usvojen je i finansijski izveštaj i izveštaj o radu, a predstavljena je i evaluacija izborne kampanje.

Pročitaj i ovo:

Podrška svedoku rasističkog ponašanja policije

Pokret "Ne davimo Beograd" osuđuje ponašanje policijskih službenika na Aerodromu Nikola Tesla, zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla iz kojih su doputovali. Ovaj čin je dodatno šokantan, zataškavanjem ove situacije u vidu skandaloznog saopštenja za javnost policije u kome prete prekršajnom prijavom građaninu koji je svedočio rasističkom ponašanju policije i o tome javno govorio. Umesto da sprovedu postupak unutrašnje kontrole i kazne odgovorne, policija se obrušila na očevica koji nije ćutao na kršenje zakona.