Pokret Ne davimo Beograd poziva sve građane da se pridruže protestu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji će se održati u nedelju 27.11. ispred Vlade Srbije u 15h.

“Mi smo i pre izbora upozoravali da se od litijuma nije odustalo i da se SNS povukao da bi umanjio nezadovoljstvo građana pred izbore, ali da će se odmah nakon toga nastaviti, što se danas i pokazalo kao tačno. Srbija ne sme svoju budućnost žrtvovati za profit ni Rio Tinta ni neke druge kompanije zainteresovane za litijum.” – izjavio je Dobrica Veselinović i pozvao građane da se pridruže protestu i blokadi ispred Vlade u organizaciji SEOS-a.

“Slažemo se sa tvrdnjama organizatora protesta, ljudi iz Saveza ekoloških organizacija Srbije, da je narod prevaren i izigran lažnim obećanjem vlasti da je stavljena tačka na projekat Jadar. Pozivamo Srpsku naprednu stranku da ne beži od rasprave u Narodnoj skupštini o budućnosti iskopavanja litijuma. Nemojte u tajnosti i na prevaru raditi ljudima iza leđa, nego ako ste sigurni da je litijum budućnost, dođite u Skupštinu pa to objasnite narodu. Stanite iza onoga što radite, a ne ovako kukavički da se sakrivate.” – poručio je Robert Kozma narodni poslanik i podsetio da se Narodna inicijativa o zabrani rudarenja litijuma krije od narodnih poslanika.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.