Inicijativa Ne davimo Beograd ove jeseni organizuje veliku akciju sadnje drveća „Za naš zeleni grad“. Na 90 adresa širom grada, zajedno sa našim sugrađanima i sugrađankama, zasadićemo preko 200 sadnica voća.  Akcija traje tokom celog novembra i početkom decembra, a ovog vikenda smo na teritoriji Novog Beograda, opštine koja je među vodećim zagađenim područjima grada.

Naš grad, kao i priroda u njemu, postao je  žrtva politike ličnog interesa i profita, mesto zagađenog vazduha, mesto na kome se učestalim sečama drveća ugrožava pravo građana da žive u zdravoj sredini i narušava izgled prirodnih dobara i zelenih površina. Ukoliko želite da se zajedno borimo protiv ovakvog stanja i za grad u kome ćemo moći dostojanstveno i zdravo da živimo, pridružite nam se i učlanite u inicijativu Ne davimo Beograd na linku: https://nedavimobeograd.rs/uclani-se/

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Beogradu je prošle godine bio III kategorije, što znači prekomerno zagađen zbog prekoračenih vrednosti čestica  PM 10 i PM 2.5. Beograd, kao i drugi gradovi Srbije, nalazio se puno puta na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta.

Inicijativa Ne davimo Beograd je, na nedavno održanom protestu protiv zagađenja vazduha, predstavila i set mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a pošumljavanje i ozelenjavanje grada je jedna od njih. Količina zelenila u gradu osetno utiče na kvalitet vazduha i ceo ekosistemi zato se mora sprovesti plan masovne sadnje drveća, povećanja zelenih površina, kao i postavljanja vertikalnih zelenih zidova i stimulisati gradnja zelenih zgrada. Ceo set mera možete videti na linku: https://nedavimobeograd.rs/hitne-mere-za-unapredenje-kvaliteta-vazduha-i-zastite-stanovnistva/

“Nerazumnoj politici aktuelne vlasti suprotstavljamo se i nalaženjem rešenja koja će svim građanima pomoći da učestvuju u stvaranju sredine kakvu žele, u kojoj mogu zdravo da dišu i provode slobodno vreme, a najmlađi da nađu mesto za igru i druženje.” – povodom počinjanja velike akcije sadnje “Za naš zeleni grad” poručuje Jasmina Šuša iz grupe za zaštitu životne sredine inicijative Ne davimo Beograd.

Veliko interesovanje građana za akciju ohrabruje nas u verovanju da zajednički ovaj grad možemo učiniti mestom u kome zdravo i slobodno dišemo.

Za naš zeleni grad!