Zbog velikog broja poziva građana Beograda koji se žale na dim i zagađenje koje se danima širi sa deponije u Vinči, koje je dodatno pojačano posle velikog požara u bloku 70, a usled nepostojanja jasnih uputstava od zvaničnih službi koje bi trebalo da obaveste javnost šta su mere zaštite stanovništva, pokret Ne davimo Beograd izdao je smernice za ponašanje građana u toku opasnosti.

Evo kako da zaštitimo sebe i bližnje:

  • Zatvorite prozore i vrata od terasa
  • Ne izlaziti napolje.
  • Izbegavajte sportske aktivnosti.
  • Preporučuje se korišćenje prečišćivača vazduha, posebno ako u domaćinstvu ima osoba koje boluju od raspiratornih tegoba.
  • U slučajevima da se mora izaći napolje, prilikom korišćenja automobila ne voziti se sa otvorenim prozorima.
  • U slučajevima da se mora izaći napolje, koristiti zaštitnu masku

Korišćenje maske:
Preporučuje se korišćenje maske. Prilikom odabira maske, preporuka je da maska bude višeslojna. Preporučuje se FFP2 ili N95 zaštitna maska, pošto je dokazano da se sa njom ostvaruje i do 95% zaštite od toksičnih čestica veličine 2 do 5 mikrometara.

Iako smo svi ugroženi dugotrajnim izlaganjem zagađenju, populacija koja je u najvećem riziku su deca, starije osobe, osobe sa astmom ili drugim respiratornim bolestima i osobe sa hroničnim srčanim ili plućnim oboljenjima.

Kao što je pokret Ne davimo Beograd i upozorio, požar na deponiji u Vinči nije ugašen, a zagađenje iz njega će se danima širiti. Pored praškastih materija, PM čestica, sa kojima Beograd i inače ima velikih problema, opasnost su i druge kancerogene materije, poput furana i dioksina..

Površinski požari su opasnost po javno zdravlje s obzirom da jedinjenja proizvedena iz izvora otvorenog sagorevanja mogu preći velike udaljenosti i taložiti se na zemljištu, biljkama i u vodi. Preostali pepeo u gomili za sagorevanje takođe sadrži zagađivače, koji se mogu proširiti u zemljište i vodu. Životinje unose zagađivače i akumuliraju ih u sebi, dok ih biljke mogu apsorbirati kroz lisne površine.

Stojimo vam na raspolaganju za sve ostale informacije.

Pročitaj i ovo: