Ne davimo Beograd ove jeseni organizuje veliku akciju sadnje drveća „Za naš zeleni grad“. Na 90 adresa širom grada, zajedno sa našim sugrađanima i sugrađankama, sadimo preko 200 sadnica voća, koje su donacije Rasadnika Milojević iz Kruševca. Akcija traje tokom celog novembra i početkom decembra.

Akciju sadnje smo započeli prethodnog vikenda na području gradske opštine Novi Beograd. Na Bežanijskoj kosi i u blokovima: 45, 61, 70 i 72, na ukupno 19 lokacija smo zasadili 30 sadnica voća, uz veliku podršku sugrađana i sugrađanki koji su se tokom septembra prijavili za učešće u akciji, sa željom da u njihovom neposrednom komšiluku bude zasađeno drvo. U subotu 16. novembra nastavljamo sađenje u Novom Beogradu i idemo u Zemun, a u nedelju 17. novembra smo na levoj obali Dunava u Borči, Kotežu i Krnjači.

Naš grad, kao i priroda u njemu, postao je žrtva politike ličnog interesa i profita, mesto zagađenog vazduha, mesto na kome se učestalim sečama drveća ugrožava pravo građana da žive u zdravoj sredini i narušava izgled prirodnih dobara i zelenih površina. Ukoliko želite da se zajedno borimo protiv ovakvog stanja i za grad u kome ćemo moći dostojanstveno i zdravo da živimo, pridružite nam se i učlanite u inicijativu Ne davimo Beograd na linku: https://nedavimobeograd.rs/uclani-se/

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Beogradu je prošle godine bio III kategorije, što znači prekomerno zagađen zbog prekoračenih vrednosti čestica PM 10 i PM 2.5. Beograd, kao i drugi gradovi Srbije, nalazio se puno puta na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta.

Količina zelenila u gradu osetno utiče na kvalitet vazduha i ceo ekosistem. Jedna od naših dugoročnih mera za unapređenje kvaliteta vazduha podrazumeva sprovođenje plana masovne sadnje drveća, povećanje zelenih površina, kao i postavljanje vertikalnih zelenih zidova i stimulisanje gradnje zelenih zgrada. Sve dugoročne i kratkoročne mere koje predlažemo, možete videti na linku: https://nedavimobeograd.rs/hitne-mere-za-unapredenje-kvaliteta-vazduha-i-zastite-stanovnistva/

Drage komšije i komšinice, vidimo se narednih dana na zajedničkoj akciji.

#NAŠgrad #ZaNašZeleniGrad