Predstavnici opozicije na konferenciji za novinare govorili su o detaljima novog protesta “Srbija protiv nasilja”. Sledeći protest, osmi po redu, biće održan u subotu u 18 sati, istovremeno u Beogradu i još devet gradova širom Srbije. U njima je najavljena i blokada velikih saobraćajnica.

Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd Radomir Lazović kaže da će naredni protest biti održan u subotu 24. juna.

„Nakon kratkog obraćanja ispred Skupštine u 18 sati, krenućemo ka Autokomandi, gde će biti blokada autoputa koja će trajati do 21 čas. Broj gradova u kojima će se desiti istovremena blokada saobraćaja ovaj put povećan je sa četiri na 10, a pored toga protesti će biti održani u ukupno 20 gradova“, rekao je Lazović.

Što se tiče trase kretanja građana, ona će u Beogradu ići od Skupštine, preko Ulice kneza Miloša, do Vlade Srbije, zatim Nemanjinom do Slavije i Autokomande.

„Trasa će ovog puta biti duža za nekih 400 metara nego prethodne nedelje. Molim građane da se nakon blokiranja Autokomade rasporede ka Mostaru, kako bi svi mogli da uđu i učestvuju u blokadi“, rekao je Lazović.

Saobraćaj će biti istovremeno blokiran u 10 gradova u Srbiji, ali će protesti biti održani i četvrtkom i petkom u više od 20 gradova.

„Različiti gradovi će imate različite dane kad organizuju proteste. Ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva, broj gradova u kojima će se blokirati saobraćaj će se povećati, a biće blokirani i drugi važni pravci osim autoputa, a ne isključujemo produženje blokada ali i druge načine povećanja pritiska radi ispunjenja zahteva. Žao nam je što vlast ne razume da je ovo nešto čime bi okrenuli drugi list u Srbiji. Moramo  se zajedno izboriti za drugačiji život u kojem ćemo živeti normalno i sigurno“, rekao je Lazović i pozvao građane da na protest pozovu svoje prijatelje, komšije…

Protest je podržalo i oko 2.000 akademskih građana, velikih broja organizacija, studenata, ali i srednjoškolaca, koji su formulisali svoje ideje kako unaprediti obrazovanje.

„Zahteve su podržali i predstavnici EU, ali i glumci, druge javne ličnosti. Samo SNS ne razume da nešto mora da se menja. Pozivamo vlast da ovu krizu reši ispunjenjem zahteva protesta. Zatim možemo da razgovaramo o bilo čemu“, rekao je Lazović.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.