Ne davimo Beograd zahteva od policije i nadležnih inspekcijskih službi da zaštite porodicu Ljuba koja se zbog ukazivanja na ugrožavanje javne površine na Rakovici i nelegalnu seču stabla, našla na udaru investitora.

napadi na gradjane Rakovica

Porodica Ljuba našla se na udaru investitora kada su u noći između utorka i srede primetili grupu ljudi koji pokušavaju da iseku veliko drvo na javnoj površini u ulici Marička 8, na Rakovici. Pozvali su policiju i pokušali da ih u tome spreče i da seču snime, ali su im oteli telefone, pretili im i fizički nasrtali na njih. Policija je izašla na lice mesta, a očekujemo da dalje delovanje nadležnih službi zaštiti i građane koji ukazuju na probleme i ugroženo stablo i zelene površine i tako pošalje jasnu poruku da niko nije iznad zakona.

Nakon scena koje stižu sa Rakovice pitamo se da li na teritoriji naše države važe zakoni ili oni prestaju kada se pojavi finansijski interes investitora, pa je onda dozvoljeno i graditi bez dozvole i uništavati zelene površine, a očigledno i pretiti, zastrašivati i fizički nasrtati na ljude koji se sa otimačinom ne slažu i neće da ćute. Slične prizore mogli smo videti u mnogim delovima grada.

Beograd je postao poprište svakodnevne otimačine javnih i prirodnih dobara koje podobni investitori, uz saučešništvo vlasti, privode svom partikularnom interesu ostvarivanja profita. Bez obzira da li se radi o jednom stablu na Rakovici, malom parku na Banovom Brdu ili celoj šumi na Košutnjaku, moramo kao društvo obezbediti da ne postoje povlašćeni pojedinci i da pravila važe isto za sve.

Pročitaj i ovo:

Stojmenović za HBS: Zelene politike i solidarnost za pravednije društvo

Pre šest godina grupa građana i građanki nezadovoljnih načinom razvijanja glavnog grada udružila se i osnovala Inicijativu Ne davimo Beograd. Inicijativa je nastala kao lokalni društveni pokret koji je i institucionalno i vaninstitucionalno, učestvovanjem u javnim raspravama ali i građanskim protestima, ukazivao na štetnost projekata izgradnje Beograda na vodi da bi se tokom godina razvila u relevatnog političkog aktera koji se zalaže za razvijanje grada koji je u skladu sa potrebama njegovih stanovnika.

Dobrica Veselinović, panker koji voli da popravlja Beograd

U novom izdanju podcast-a „Život na srpskom”, Dobrica Veselinović daje odgovore na neka važna i neka manje važna pitanja: 1) kakav bi čovek trebalo da vodi prestonicu Srbije i čiji je "naš grad"; 2) odgovara na prozivke Gorana Vesića, ali i onih koji kažu da je previše fin za politiku; 3) otkriva kako živi i u čemu uživa kad ne popravlja Beograd; 4) o spomeniku Stefanu Nemanji, ali i o panku; 5) o javnom nadmetanju za kuću na Vračaru; 6) o pivu ispred dragstora, o gradskom prevozu; 7) o bajkama i "komadiću koji nedostaje" i još mnogo toga...