Današnji Svetski dan čistog vazduha, građani i građanke Beograda dočekali su u svom gradu koji je zauzeo prvo mesto na svetskoj listi najzagađenijih gradova na svetu. Inicijativa Ne davimo Beograd godinama predlaže set mera kojima bi se neodrživo zagađanje koje udišemo, usmerilo u poboljšanje kvaliteta vazduha, ali uprava Grada Beograda nema nameru ni razumevanje da ovo stanje promeni.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha!

Aktivisti i aktivistkinje pokreta Ne davimo Beograd akcijom “Za čist vazduh”, ukazali su da je ovo stanje nedopustivo i da Grad,
ali i država, moraju da rešavaju ovaj problem, a ne da ga, kao do sada ignorišu.

Više na LINKU

Kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala, inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je neophodno:

1. prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije;
2. hitno poboljšati kontrolu industrijskih zagađivača;
3. sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha;
4. odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica;
5. masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada;
6. promocija održive urbane mobilnosti;
7. radikalno poboljšanje javnog prevoza.

Građani Beograda i Srbije zahtevaju čist vazduh i zdravo i bezbedno okruženje, kao i konkretne mere koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja ovog problema! Vreme je da Beograd postane dobar grad za sve njegove stanovnike i goste.

Set hitnih mera Ne davimo Beograd za rešavanje pitanja zagađenja možete videti na:
https://nedavimobeograd.rs/hitne-mere-za-unapredenje-kvaliteta-vazduha-i-zastite-stanovnistva/

Pročitaj i ovo:

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko im se može?

Videli smo iz prošlog teksta o širokom asortimanu đubreta koje gratis dobijete uz pogled na Savu, da je situacija i bukvalno takva. Prema oprobanoj recepturi vlasti dobili smo: smeće umesto prirode, nasilje, buku i najniže oblike zabave po splavovima umesto kulture i neograničeni promet motornih vozila umesto rekreacije.

POLJOPRIVREDNICI OPREZ: VLAST KORISTI OPROBANE METODE MANIPULACIJE

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić su majstori manipilacije i vrhunski stručnjaci kada je u pitanju sejanje podela među nezadovoljnim ljudima, izjavio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd povodom nastavka pregovora poljoprivrednika i Vlade. Kozma je uputio podršku poljoprivrednicima i pozvao ih da budu izuzetno oprezni kada razgovaraju sa predstavnicima vlasti.