После реакције Зоране Михајловић на протест иницијативе Не давимо Београд против изградње спалионице отпада, послали смо министарки следеће писмо:

Поштована госпођо Михајловић,

Након вашег иступања у јавности у којем говорите позитивно о изградњи спалионице отпада у Винчи, иницијатива Не давимо Београд вас позива да јавности, а посебно грађанима и грађанкама Београда, одговорите на неколико конкретних питања о овом послу:

  • Зашто је уговор о изградњи спалионице недоступан јавности иако је прошло већ 5 месеци од његовог потписивања?
  • Да ли разлог лежи у томе што скривање Уговора скрива и информацију да се Град Београд обавезао да ће сваке године, наредних 30 година, приватном “партнеру” исплаћивати минимум 38 милиона евра, односно најмање милијарду и 150 милиона евра?
  • Да ли је разлог скривања Уговора тај што се Град Београд обавезао да ће 70% од овог износа бити плаћено кроз рачуне грађана који ће бити увећани чак 4 пута? Да ли ће бити уведена нова такса за третман отпада коју ће плаћати грађани као што је то најавио Филип Тијел, директор компаније Суез која је склопила јавно-приватно партнерство са Градом за изградњу спалионице отпада у Винчи?
  • Да ли је разлог скривања тај што би Уговор открио да се Град Београд обавезао на изградњу целокупне инфраструктуре за пренос топлотне енергије као и чињенице да ћемо електричну енергију добијену из отпада плаћати приватном партнеру 2-2.5 пута више него на међународном тржишту у наредних 12 година?
  • Да ли је разлог што у Београду и Србији не постоје лабораторије за прецизна мерења количине опасних супстанци (нпр.диоксина и фурлана) који се ослобађају у ваздух након спаљивања комуналног отпада и које могу бити јако штетне за здравље грађана?
  • Да ли је разлог тај што поред овога, на терет грађана Београда падају и додатни инфраструктурни радови, као и изградња додатне депоније и постројења за одвајање отпада, као и регулисање санације опасног отпада.
  • Да ли је разлог скривања Уговора тај што би уговор показао да ће изградња спалионице онемогућити развој рециклажне индустрије и без посла оставити на десетине хиљада људи?
  • Да ли је разлог скривања уговора тај што би он показао да се у маниру спровођења пројекта “Београд на води”, за потребе спровођења још једног криминалног уговора, планови и прописи мењају како би одговарали интересу приватног “инвеститора”?
  • Зашто није урађена Стратешка процена утицаја изградње спалионице на животну средину и здравље грађана Београда и околине, а Уговором смо се ипак обавезали на њену изградњу?
  • Зашто је у наше име одлучено да се у Винчи следећих 30 година спаљује отпад иако су спалионице већ данас, 2018. године, у потпуности застарела технологија од које одустају земље региона и Европе?

Уколико не одговорите на ова питања у року од пет дана, иницијатива Не давимо Београд ће поново блокирати улаз на депонију у Винчи. Ми немамо намеру да се помиримо са гомилањем уговора кројених по мери инвеститора, а науштрб интереса грађана Београда. Бићемо упорни у борби против идеје спаљивања отпада на депонији у Винчи, као што истрајавамо у борби против пројекта “Београд на води” на чијем уговору о улагању стоји потпис управо министарке Михајловић.

С поштовањем,

Иницијатива Не давимо Београд