Na Voždovcu je očišćenja okretnica linije 26, dok su lokalne grupe u Borči i na Čukarici prikupljale potpise protiv planirane nadogradnje skloništa koje za posledicu imaju nova ugrožavanja zelenih površina. 

Lokalna grupa Ne davimo Beograd sa Voždovca organizovala je akciju čišćenja autobuske okretnice linija 26 u naselju Braća Jerković. Iako ovu autobusku okretnicu koristi veliki broj građana i građanki ovog dela grada, nemar i nebriga gradske administracije učinili su je punom đubreta, šuta i raznog otpada. Pored akcije čišćenja aktivisti i aktivistkinje su nas štandu razgovarali sa komšijama sa Voždovca o problemima i mogućim rešenjima za naselje Braća Jerković.

“Ovo je sada već naša redovna aktivnost. Znamo da postoje službe koje su zadužene za to da nam kraj ne pliva u đubretu, ali ne možemo da gledamo više količinu otpada koja se nakuplja na zelenim površinama. Na mestu koje smo danas čistili postoji čak tabla komunalne inspekcije upozorava da je bacanje otpada kažnjivo, ali niti se iko obazire, niti službe čiste. Ovde ima i puno šuta, pepla i svačega. Vratićemo se i sledeći put ovde. Moramo da menjamo naš grad na bolje na sve načine” – poručio je Ivan Petrović aktivista Ne davimo Beograd i koordinator lokalne grupe na Voždovcu. 

Na Čukarici i u Borči lokalne ekipe su organizovale grupno potpisivanje primedbi/peticije protiv nadziđivanja naših skloništa i izgradnje novih stambenih i poslovnih kapaciteta. U Borči se planira uništavanje zelenih površina na čak četiri mesta, dok je na Čukarici ugrožena jedna zelena površina. 

Okupili smo se da potpišemo zajedničku primedbu koju ćemo predati Sekretarijatu za urbanizam a protiv izgradnje zgrada na skloništima u Borči u Centru 3. Ovde ionako već sada imamo manjak parking mesta, imamo problem sa brojem mesta u vrtićima, brojem mesta u školama, nemamo dovoljno zelenih površina i prosto nam ne trebaju zgrade na skloništima jer je to suvišna stvar” – izjavio je Zoran Bukvić, aktivista Ne davimo Beograd. 

.

Još jedna zelena površina koja je jedina ostala u ovom bloku zgrada je predviđena da se iskoristi za stanogradnju. Evidentno je da gradska vlast koristi svaku postojeću zelenu površinu da bi zidala i to sve pod maskom neuređenosti. Ovo može da se uredi da bude park kao što jeste, da se dobije neki sadržaj, ali da ostane park. Jer ne možemo stalno kako je nešto neuređeno i urediti ga tako što izgradimo stanove. Nešto neuređeno možemo iskoristiti da bude park i zelena površina.” – izjavila je Ljubinka Drobnjak Pejčić govoreći o nadziđivanju na Čukarici.  

Pridružite se Ne davimo Beograd da od našeg grada na pravimo dobar grad za sve.

Pročitaj i ovo: