Glavni grad može biti prvi korak i grudva koja pokreće lavinu za smenu vlasti u celoj Srbiji. Naprednjaci su toga svesni i moraćemo da se borimo za grad po grad, instituciju po instituciju, kako bismo iz kandži SNS-a izbili poluge moći koju su uzurpirali

Često se u javnosti o izborima govori ne uzimajući u obzir specifičnosti njihovih različitih nivoa. Bez dileme se slažemo da su izborni uslovi na svim nivoima veoma loši, ali uprkos tome, postoji potencijal da se naprednjaci pobede u Beogradu i vrlo je moguće u još nekim velikim gradovima. Beograd je najveći grad Srbije, centar moći i kapitala i izvesno je da bi gubitak vlasti u njemu bio veliki udarac za naprednjački režim. Potencijal za promenu u Beogradu se video i na prethodnim izborima kada je, uprkos svemu što je Srpska napredna stranka radila, odziv građana bio najmanji u istoriji. Ovo nam govori da bi iz našeg grada mogla krenuti i promena u celoj zemlji i mi smo spremni da tome doprinesemo. Naprednjaci su toga svesni, pa zato i pored svih malverzacija koje vrše, žele da spoje izbore tako da se gradski, predsednički i republički, održe u isto vreme. Ne davimo Beograd će zbog toga, u pregovorima koji nas očekuju sa evropskim parlamentarcima, ali i generalno u javnosti, zahtevati da se različiti nivoi izbora razdvoje, tako da nam se ne može ponoviti da se Aleksandar Vučić kandiduje i za predsednika mesne zajednice, gradonačelnika Beograda i predsednika Republike.

Razdvajanje izbora neće rešiti probleme sa kojima se suočavamo i mi ostajemo pri zahtevima da mediji moraju biti slobodni, građani ne smeju biti ucenjivani, javna sredstva ne mogu biti trošena za potrebe partije na vlasti, a krađa se mora sprečiti, kako na dan izbora, tako i u toku čitavog izbornog procesa. Ali razdvajanje izbora ili prosto izlazak opozicionih organizacija na one na kojima je moguće nadomestiti loše izborne uslove, otvara nove mogućnosti za borbu korak po korak. Nekako se svi vrlo lako složimo da Srpska napredna stranka ima ogromnu moć i da neprikosnoveno vlada u skoro svim aspektima našeg društva, a onda očekujemo da se to promeni odjednom. Koliko god da bismo voleli da se tako nešto desi, čini nam se da ćemo morati da se borimo grad po grad, instituciju po instituciju, kako bismo im iz kandži izbijali jednu po jednu polugu moći koju su uzurpirali.

Na Dan oslobođenja Beograda održana je izborna Skupština pokreta Ne davimo Beograd na kojoj je predstavljen plan kako naš grad može postati dobro mesto za život za sve njegove građanke i građane. Na Skupštini je izabrano i novo rukovodstvo koje će kao glavni zadatak imati dalju izgradnju unutrašnje strukture pokreta i širenje članstva, koje je u ovoj godini duplirano. Detaljnije u tekstu Ne davimo Beograd, na Skupštini pokreta, predstavio plan za oslobođenje Beograda

Uprkos tome što naprednjaci zaista imaju ogromnu moć, često direktno povezanu i sa kriminalom, mislim da je režim moguće pobediti. Mi smo, za sada, naišli na veoma dobar odziv građana i uspeli smo da od početka godine dupliramo članstvo. U kampanju za oslobođenje Beograda i stvaranje od njega dobrog mesta za život, krenuli smo odmah nakon skupštine pokreta održane simbolično 20. oktobra. U prvoj fazi cilj nam je da u delovima grada gde smo imali najmanju podršku 2018. dođemo do ljudi i popravimo ovaj rezultat. Beograd može biti prvi korak i grudva koja pokreće lavinu za smenu vlasti u celoj Srbiji.

Dva preduslova za izbornu pobedu moraju takođe biti ostvarena. Uz masovnu kontrolu izbora na kojoj želimo da radimo sa svim opozicionim organizacijama, neophodno je mobilisati što veći broj građana da izađe na izbore. To nije moguće insistiranjem na jednoj izbornoj koloni. Više programski i ideološki bliskih kolona u kojima se svi ne moraju voleti, ali mogu sarađivati, vodi do toga da se građanima ponudi izbor da glasaju za nešto u šta veruju. Ovo nam govori i iskustvo smene režima u Crnoj Gori. Neprincipijelna partnerstva, koja su karakteristična za nastup u jednoj koloni, odbiju građane, što ne smemo da dozvolimo. Zato prava saradnja opozicije, ukoliko smo iskreni u tome da želimo da promenimo ovaj režim, nije u nametanju ujedinjenja, nego u uvažavanju različitosti, zajedničkoj kontroli izbora, borbi za slobodne medije i borbi protiv nasilja nad neprijateljima režima. Ovakav pristup može dovesti do toga da se veliki broj građana odluči ne samo da izađe na birališta, već i da se angažuje u kampanji ili kontroli izbora.

Ne davimo Beograd će konkretniju saradnju ostvariti samo sa onim organizacijama i pojedincima koji u prošlosti nisu imali vodeću ulogu u devastaciji našeg društva, razaranju institucija i siromašenju građana, jer smatramo da su nam potrebni novi, neokaljani ljudi, nove ideje i progresivne politike kako bismo zaista mogli da se izborimo da u Srbiji živimo dobro. Sa članicama Građanskog fronta nastavićemo da razvijamo nacionalnu organizaciju, ali smo otvoreni za razgovore i sa drugim organizacijama kako bismo najbolje koordinisali napore za smenu kriminalnog režima.

Izvor: NIN broj 3645, 05.11.2020.
Originalni naslov: Postoji potencijal za promene bar u Beogradu
http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=102355187

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.