Na Dan oslobođenja Beograda održana je izborna Skupština pokreta Ne davimo Beograd na kojoj je predstavljen plan kako naš grad može postati dobro mesto za život za sve njegove građanke i građane. Na Skupštini je izabrano i novo rukovodstvo koje će kao glavni zadatak imati dalju izgradnju unutrašnje strukture pokreta i širenje članstva, koje je u ovoj godini duplirano. 

Gradski izbori koji nam predstoje 2022. godine ocenjeni su kao odlučujući trenutak za početak smene kriminalnog režima Aleksandra Vučića i u celoj zemlji. Inicijativa Ne davimo Beograd zato će otpočeti okupljane svih građana/ki spremih za borbu za oslobođenje Beograda odmah. Važnost uključenja što većeg broja ljudi i u predizbornu kampanju i u kontrolu izbora, posebno je istaknuta zbog katastrofalnih izbornih uslova. Pobeda opozicije na gradskim izborima je moguća, ali da bismo do nje došli, neophodan je veliki rad i trud, koji će pored izborne krađe, morati da nadomesti i medijski mrak. 

Na Skupštini su usvojeni i principi moguće saradnje sa drugim političkim organizacijama. Glavni fokus saradnje i dalje ostaje u okvirima Građanskog fronta sa autentičnim lokalnim pokretima, a šire, Ne davimo Beograd će sarađivati samo sa programski bliskim organizacijama i pojedincima koji u prošlosti nisu radili protiv javnog interesa ili imali vodeću ulogu u siromašenju i destrukciji našeg društva. Takođe, poručeno je da je insistiranje na jednoj izbornoj koloni kontraproduktivno, jer zbog neprincipijelnih savezništava više odbija nego što poziva građane da izađu na birališta. Ovakav pristup, uz koordinaciju i saradnju na konkretnim pitanjima kao što je kontrola izbora, borba za slobodne medije, kao i borba protiv nasilja, može dovesti do toga da se veliki broj građana odluči da izađe na birališta, ali i da se angažuje u kampanji ili kontroli izbora. 

Okupljene članove i članice Ne davimo Beograd pozdravili su hrvatski filozof Srećko Horvat, ispred Saveta Progresivne internacionale koja objedinjuje progresivne, zelene i levičarske organizacije i aktiviste širom sveta i Thomas Waitz, kopredsedavajući Evropske partije zelenih i poslanik Evropskog parlamenta, zadužen za podršku razvoju potencijalnih članica Evropskih zelenih.

Na izbornoj Skupštini Ne davimo Beograd, u najviši organ pokreta,Malo veće, ekvivalent predsedništva političkih stranaka, izabrani su Natalija Simović, Dobrica Veselinović, Radomir Lazović, Robert Kozma i Biljana Đorđević. Za koordinatora Političkog saveta izabran je prof. dr Đorđe Pavićević, a izabrani su i članovi i članice Nadzornog i Etičkog odbora. 

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.