Organizacije Solidarnost, Lokalni front, Ne davimo Beograd i Zajedno predstavile su prošle nedelje Deklaraciju o solidarnoj budućnosti Srbije u kojoj se zalažu za javno finansiranje sistema zdravstvene zaštite i sistema socijalne zaštite koji će pomoći da svi stanovnici Srbije ostvare pravo na dostojanstven život. Radomir Lazović iz pokreta ne davimo Beograd izjavio je u Danu uživu TV N1 da su u situaciji kada je inflacija dostigla 15 odsto, to ključna pitanja u srpskom društvu, dok je Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta ukazao da su tu problemi još vidljiviji na lokalnom nivou.

Lazović je istakao da je Srbija država sa najvećim ekonomskim nejednakostima u Evropi, i da je smanjenje tih nejednakosti prioritet.
„Ovo su ključna pitanja kada imamo dvocifrenu inflaciju koja je 15 odsto, a imajmo u vidu da je hrana mnogo više poskupela, energenti su poskupeli, stanovi u univerzitetskim centrima…“, podsetio je Lazović i poručio da je Deklaracija o solidarnoj budućnosti neka vrsta zajednikog obećanja da će ta pitanja, za njene potpisnike, ostati prioritetna.

Podsetio je i da se pokret Ne davimo Beograd tokom skupštinske rasprave o rebalansu budžeta zalagao za to da se povećaju izdvajanja za mlade, kao i da se odustane od subvencija za preskupe električne automobile i da se ta sredstva usmere na zamenu grejnih tela.

Naime, 40 odsto građana za grejanje koristi šporete na čvrsta goriva, i Lazović je uveren da bi državna pomoć da se ta grejna tela zamene daleko više doprinela rešavanju problema aerozagađenja.

Lazović je mišljenja i da bi država trebalo da bude garant da će svi imati jednako i dostupno zdravstvo koje je javno finansirano, a ne da imamo situaciju kao sada, gde pola pregleda mora da se obavi kod privatnika.

Kazao je i da su se zalagali i za dve jednokratne pomoći do kraja godine za prosvetne radnike i 1.000 najugroženijih studenata, umesto da se pomoć deli svima, pa i onima kojima nije neophodna.

„Ja sam njih u Skupštini pitao da li je njima neophodno da uzmu tih 50 evra. Mlade osobe u Srbiji se dogovre pa plate onim drugarima koji nemaju za matursko ili ekskurziju. Ako mladi to rade, zašto Srbija ne bi pomogla“, upitao je Lazović ističući da nije tačno da nema sredstava, već da su ona loše raspoređena.
Osim da se kritikuje vlast, poenta opozicionog delovanja, prema Lazovićevim rečima, trebalo bi da bude i ponuda sopstvenih rešenja.

Od vlasti, kako je dodao, ništa više ne očekuju i misle da na nju ne mogu da utiču, već da je treba promeniti. Stoga se, istakao je, obraćaju građanima.

Pogledajte celo gostovanje:

Pročitaj i ovo:

Veselinović za N1: Promena u Beogradu je moguća!

Promena u Beogradu je moguća i ona dolazi nakon izbora 17. decembra, a snaga i energija je u običnim ljudima koji su kritična masa i koji će te promene pokrenuti, ocenio je nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na lokalnim izborima u Beogradu Dobrica Veselinović.