Lazović je u emisiji Dan uživo najavio mogućnost zajedničkog rada opozicije na rešavanju najvećih problema u Skupštini Srbije.

„Novi talas saradnje opozicije“ – tako je nazvao Lazović svoje nade o mogućoj saradnji opozicionih poslaničkih klubova u Skupštini koji su se sastali zbog kako kažu „zloupotrebe parlamenta“.

„Nadam se da ćemo sastanke opozicije viđati više u budućnosti. Nekada jeste teško zbog međusobnog uslovljavanja, ali nas je ujedinila nemogućnost rada parlamenta. Mi smo vrlo konkretan cilj zadali za taj sastanak, a to su glavne stvari koje prepoznaju poslanici iz različitih grupacija na kojima bi mogli zajedno da radimo. Želimo da se zajedno suprostavimo nameri Vladimira Orlića, odnosno nameri Vučića i SNS-a da uništi parlament“, naveo je Lazović.

Dodaje da nakon onog što se desilo na sastanku opozicije uliva veru da ta saradnja može da se nastavi.

„Imaćemo nastavak sledeće nedelje i razgovaraćemo o konkretnim koracima kako se mogu rešiti problemi u radu parlamenta“, kazao je on i navodi primer da se sednice zakazuju po hitnom postupku.

Nada se da će ovaj talas saradnje opozicije biti drugačije vođen i da će ostvariti saradnja oko stvari oko kojih se opozicija slaže.

Napominje da se ne radi o novom pokušaju ujedinjavanja opozicije, već da se radi o „koordinaciji oko konkretnih pitanja“.

„Teško da možemo da budemo sa ‘Zavetnicima’ na istoj izbornoj listi, ali i mi i oni imamo problem kada nam se mikrofon gasi, a imamo da kažemo nešto što je važno“, predočava sagovornik N1.

Lazović je podsetio da je na poslednjem sastanku sa evropskim izaslanikom Vladimirom Bilčikom pomenuto pitanje Telekoma.

„Mi smo govorili na prethodnom sastanku sa njim. Bio je u januaru u Beogradu. Zatim smo se videli sa njim i u Briselu, ja sam govorio ispred opozicije na tim uvodnim izlaganjima. I rekao sam i njemu, ali i Dejvidu Mekalisteru, a podsetiću da je Mekalister pokušao da Savamalu izuzme iz ovih izveštaja. Ali uspeli smo to da sprečimo zahvaljujući našim prijateljima evroposlanicima iz drugih organizacija, koji ne sarađuju sa SNS-om. Bilčik pokušava da uradi isto sa Telekomom. Ja se nadam da će biti razuma da se to spreči“, poručuje Lazović.

Konstatuje da su afere poput Telekoma, Savamale ili Jovanjice koje se spominju u Evropskom parlamentu mogu dobro da predstave situaciju u Srbiji.
„Ja dolazim iz generacije koja je u EU videla svetionik u mraku kome se treba kretati. Možda je vreme da se ta idilična ideja Evropske unije razveje i da se razume da tamo postoje glasovi koji mogu pomoći Srbiji da se unapredi, ali postoje i ljudi koji su za ovaj ‘status kvo’. Da se ne lažemo, mi želimo da sa glasovima koji dolaze sa leve ili zelene strane radimo na tome da se takva praksa promeni“, kazao je Lazović.

Podsetio je na Varheljija za koga je rekao da je „završio sa ozbiljnim optužbama, i dodao da se pokazalo da je uticaj koji ima, „možda i na prodaju“.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.