Predstavnici 15 opozicionih stranaka podneli su zahtev Javnom servisu RTS-a da javnost izveštava objektivno i nepristrasno, uz ravopravnu zastupljenost opozicije i ostavili rok od 30 dana da se stanje u RTS-u promeni, ne isključujući proteste ako se njihovi zahtevi ne usliše.

Kolegijum RTS-a je ovaj zahtev doživeo kao linč, upitavši ovdašnju i međunarodnu javnost zašto ne reaguje.

Kolegijum Javnog servisa Srbije istakao je u sinoćnem saopštenju da su oni jedina televizijska kuća koja se pridržava etičkog kodeksa, zapitavši se zašto niko ne reaguje na pozive na linč, i sugerišući da to traže i planiraju predstavnici opozicije, koji su pre par dana podneli zahtev RTS-u za istinito, pravovremeno i objektivno informisanje.

Sve što su predstavnici opozicije pradali nadležnima u RTS.u, oni su doživeli ne kao kritiku na nepristrasno izveštavanje, već kao napad koji ugrožava njihov opstanak.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta ističe za Danas da su nadležni u RTS-u dobili jasan i konkretan zahtev da se obezbedi adekvatno prisustvo izabranih predstavnika naroda na Javnom servisu.

– U mnogim uređenim evropskim društvima kojima težimo, javni servisi se uređuju upravo na način koji smo predložili. Procentualna zastupljenost svih parlamentarnih političkih partija na javnom servisu je minimum koji bi trebalo da se obezbedi kako bi građani mogli da čuju i opozicione predstavnike i drugačije mišljenje od propagande naprednjačkog režima – ukazuje Lazović.

Ona dodaje da je Aleksandar Vučić na izuzetno problematičnim izborima dobio oko 45 odsto glasova, a zauzima 95 odsto prostora u informativnim emisijama RTS-a, i pita se „zašto“?

– Izgleda da samo kolegijumu RTS-a nije jasno da je to društvena patologija i apsolutna okupacija javnog servisa od strane Srpske napredne stranke. Šta bi to još trebalo da im objasnimo, osim toga da je ovo skandalozno. A ako im i dalje nešto nije jasno u tom zahtevu, lično se nudim da im sve detaljno pojasnim, mada mislim da nije problem u zahtevu, nego u njima. Problem je što RTS-om upravljaju poslušnici i poltroni SNS režima koji su spremni i da se prave da im nešto nije jasno i da ignorišu zahteve građana, i da krše zakon, samo da sačuvaju svoje pozicije i benificije. Uostalom, ako im nije jasno da treba da obezbede da se čuje i neko drugo mišljenje u programu RTS-a, osim režimskog, onda treba da podnesu ostavku, a mi da se zapitamo kako su uostalom takvi ljudi došli na ove odgovorne pozicije – zaključuje Lazović.

Pročitaj i ovo:

Potpisan “Dogovor za pobedu”

Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” usaglasili su dokument “DOGOVOR ZA POBEDU” u kojem se poziva na saradnju svih opozicionih izbornih lista na predstojećim izborima, bez obzira koje ih pojedinačne organizacije budu činile. Saradnja podrazumeva uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija opozicije i fokusiranje na smenu kriminalnog SNS režima. DOGOVOR ZA POBEDU predviđa zajedničku kontrolu izbora i zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima.