Nakon što je na svom tviter nalogu ukazao da na gradilištu u Dušanovoj ulici nema ni jednog radnika za vreme njene rekonstrukcije, aktivista Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, našao se na udaru zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i velikog broja režimskih tabloida.

Za nešto više od sat vremena, internet izdanja Srpskog telegrafa, Informera, Aloa i Kurira preneli su u identičnom tekstu uvrede i laži zamenika gradonačelnika, koji je činjenicu da radovi na rekonstrukciji tzv. Zelenog bulevara stoje (potez od Vukovog spomenika do Kalemegdana) pravdao brigom za radnike koji ne mogu da rade na visokoj temperaturi.

Inicijativa Ne davimo Beograd mnogo puta do sada je ukazivala na teške uslove rada na gradilištima, gde radnici rade na crno i u nebezbednim uslovima, često rizikujući svoje živote. Vesićev pokušaj da kašnjenje rekonstrukcije centralnih gradskih ulica, opravda brigom za radnike, smatramo degutantnim izvrtanjem i nepoštovanjem za radnike.

Podsećamo da rekonstrukcija četiri velike centralne ulice, o kojoj je Veselinović izveštavao, mesecima kasni. Grad Beograd je za ove kozmetičke prepravke zadužen za novih 20 miliona evra, ali rekonstrukcija neće unaprediti saobraćaj, javni prevoz će dodatno biti usporen, povećaće se gužve i zagađenje, a samo gradilište je katastrofalno organizovano. Mesecima su stanovnici okolnih ulica živeli bez osnovnih uslova za život, struje i vode, prolazeći preko neobezbeđenog gradilišta, a grad je stajao u saobraćajnoj blokadi kao posledica nepotrebnog zatvaranja celog ovog poteza. Iako je rekonstrukcija trebala da bude završena do kraja 2019. godine, u ovom trenutku kraj radova se ne vidi, a čak se i na manjim delovima koji su završeni, još uvek rade prepravke i modifikacije.

PROČITAJTE DETALJNIJE:Rekonstrukcija četiri velike gradske ulice bi morala biti drugačija 
Dugo očekivana i neophodna rekonstrukcija četiri velike gradske ulice (Ulica 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i CaraDušana) sem kozmetičkog ulepšavanja, neće doneti poboljšanje saobraćaja, neće biti unapređen profil saobraćajnice, nakon rekonstrukcije parkinzi će se i dalje ukrštati sa tramvajskim koridorom, trotoari neće biti prošireni, a nisu planirane ni biciklističke staze. Stvoriće se nove gužve, usporiće se tramvaji i javni prevoz. Za stanare ovo znači i više buke i zagađenja od izduvnih gasova.

Vesić je nesposobnost gradske vlasti da rekonstrukciju ove četiri velike ulice sprovedu u roku i tako da ona doprinese rešavanju gužvi i unapredi uslove života u gradu, na najbeskrupulozniji način opravao brigom za radnike, napadajući Veselinovića. Podsećamo, da se Dobrica Veselinović našao i na udaru suda zbog organizacije protesta povodom pogibije radnika na gradilištu Beograda na vodi. Da je naprednjačkom režimu stalo da sudbine radnika, ne bi dozvolili da prošle godine 54 osobe stradaju na radnim mestima, već bi iskoristili svoja zakonska ovlaćenja i izvršili inspekcijski nadzor i kaznili poslodavce koji su odgovorni za ugrožavanje bezbednosti radnika. To na žalost nije slučaj, a Vesiću i naprednjacima, radnici služe samo kao potrošni materijal.

O tome kako se Dobrica Veselinović našao na sudu i kakvu je odbranu izneo zbog optužbi da je organizovao neprijavljeni skup povodom smrti radnika na gradilištu Beograda na vodi, čitajte u na ovom linku.