U prethodne dve nedelje, srušena su dva kulturno-istorijski vredna objekta na Vračaru i Kosančićevom vencu, a da je izostala rekacija Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Umesto da zaštite kulturno-istorijski vredne objekte u Beogradu, naprednjačka vlast se ponaša kao saučesnik bezobzirnih investitora i omogućava im da zaobilaze zakonsku zaštitu objekata i ambijentalnih celina ili u potpunosti okreće glavu i ignoriše kršenja zakona i nelegalnu gradnju. U centralnim gradskim opštinama najčešće žrtve upravo su kulturno-istorijski vredni objekti koje bi Zavod za zaštitu spomenika kulture trebao da štiti.

Na Vračaru je pred bahatim investitorima pala još jedno staro zdanje iz 19. veka. Ova kuća srušena je bez adekvatnih dozvola, zbog čega je inspekcija zatvorila gradilište. Međutim, posle par dana rušenje je nastavljeno i završeno, a investitor neće odgovarati kao što nije odgovarao ni investitor koji je rušio vilu u Internacionalnih brigada 47.

Drugi objekat je kuća na adresi Kosančićev venac 7, koja je takođe srušena bez adekvatnih dozvola, ali reakcija građevinske inspekcije je izostala. Kuća se nalazi u okviru zaštićene celine Kosančićev venac, što znači da se svi radovi moraju odvijati uz saglasnost Zavoda. Investitori su imali dozvolu za adaptaciju i dogradnju, što je takođe urušavanje celine, a oni su objekat srušili u potpunosti.

Investitori od kraja 2020. koriste namernu tromost sistema. Tada je istekla prethodna zaštita mnogim vrednim objektima u gradu, a nakon isteka prethodne, trebala bi da se usvoji trajna zaštita. Međutim, trajna zaštita nije usvojena jer se čeka stavljanje na sednicu Vlade već više od godinu dana.

„Iz ova dva primera vidimo da institucije namerno izbegavaju da uvedu zaštitu objekata, kako bi pomogle investitorima da zarade na uštrb arhitektonskog nasleđa, a prethodno usvojene zaštite namerno ne sprovode“ – izjavio je Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Ne davimo Beograd u Skupštini grada Beograda i poručio da Beograd ima mnogo važnih objekata koje bi trebalo zaštiti.

Pokret Ne davimo Beograd poziva Zavod za zaštitu spomenika kulture i građevinsku inspekciju da počnu savesno da obavljaju svoj posao i spasu preostalu zaostavštinu našeg grada od bahatih investitora, a Vladu da usvoji zaštite koje su istekle ili da za to snose odgovornost.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.