Иницијатива Не давимо Београд остварила је значајну победу у борби за заштиту јавног интереса и здравља грађана и грађанки Београда, супротстављајући се веома штетном уговору о јавно-приватном партнерству за изградњу спалионице отпада. Влада Републике Србије је, након жалбе Иницијативе Не давимо Београд, донела одлуку о поништавању решења Министарства животне средине којим се одређује обим и садржај студије о процени утицаја на животну средину пројекта изградње спалионице у Винчи.

Влада РС је у својој одлуци потврдила наш став и констатовала да је Министарство за животну средину донело решење на основу “непотпуно и нетачно утврђеног чињеничног стања и уз битну повреду одредаба од утицаја на законитост и правилност поступка”, те наложила понављање поступка

О озбиљним недостацима, нетачно презентованим чињеницама и мањкавостима у законском процесу везаном за припрему изградње спалионице отпада у Винчи, иницијатива Не давимо Београд и организације Банкwатцх и А-11 Иницијатива за економска и социјална права недавно су обавестиле и Европску банку за обнову и развој (ЕБРД), Европску инвестициону банку (ЕИБ) и Светску банку (ИФЦ). Ове организације упутиле су 92 странице коментара на документацију коју је поднела компанија Бео-Чиста енергија д.о.о. како би прикупила кредит у висини од 330 милиона евра колико је процењено да је потребно за изградњу постројења планираних Уговором о јавно-приватном партнерству, потписаног у септембру 2017. године.

Подсећамо да Уговор о изградњи спалионице отпада у Винчи на терет грађана поставља знатно више трошкове финансирања овог јавно-приватног партнерства. Наиме, Уговором су предвиђене обавезе Града Београда од најмање 38 милиона евра годишње, односно најмање 1 милијарде и 150 милиона евра током 30 година његовог трајања. Како би испунио ову обавезу, Град Београд је недавно најавио увођење нове таксе за третман отпада.

Преузмите решење Владе Републике Србије овде.