Izbor istaknutih pravnika je jeftina predstava za javnost, a u realnosti, pobednici su poznati unapred. Od otvorenih podržavalaca Aleksandra Vučića, preko članova izbornih komisija imenovanih za vreme vlasti SPS-a i izborne krađe devedesetih do zaposlenih u javnim preduzećima ili advokatskim kancelarija bliskim visokim funkcionerima SNS-a. Namera SNS-a je da na mesta istaknutih pravnika postavi svoje ljude, preko kojih će moći lako da utiče na rad i odlučivanje Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva.

Sakriveni od očiju šire javnosti, u Domu Narodne skupštine održani su razgovori sa kandidatima za istaknute pravnike, članove pravosudnih saveta. Iako je zakonom predviđeno da se razgovori prenose putem medija, vladajuća većina u Odboru za pravosuđe odlučila je da ne bude direktnog televizijskog prenosa, već samo prenosa na sajtu Narodne skupštine, za koji većina građana i građanki Srbije i ne zna da postoje. Odbor je, takođe suprotno zakonu, odlučio i ko će na razgovorima predstavljati „opštu i stručnu javnost”, pozvavši predstavnike Ministarstva pravde, advokatskih, notarskih i izvršilačkih komora, strukovnih udruženja sudija i tužilaca i pravnih fakulteta, ali ne i organizacija civilnog društva koje su u toku javne rasprave kritikovale pravosudne zakone. Da bi se ovaj postupak što pre završio, bez previše buke, planirano je da razgovori sa ukupno 22 kandidata traju samo šest sati.

Među poslanicima, pitanja su postavljali uglavnom poslanici opozicije, pošto je većina članova SNS-a bila usredsređena na jučerašnji skup u Vranju, pa su za njih razgovori sa istaknutim pravnicima događaj nižerazrednog značaja.

Jasno da čitav proces predstavlja farsu i da se vrlo lako mogu prepoznati kandidati koji će u ovom procesu biti izabrani. Među kandidatima su, recimo, profesori fakulteta koji su javno podržavali kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika 2017. godine, pravdajući se pravom na političko uverenje, istovremeno izbegavajući da se izjasne o premeštaju tužiteljki u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, zatim članovi izbornih komisija imenovani za vreme vlasti SPS-a i izborne krađe devedesetih; zaposleni u javnim preduzećima ili advokatskim kancelarija bliskim visokim funkcionerima SNS-a.

Suočeni sa očiglednim primerima uticaja na pravosuđe od strane visokih funkcionera SNS, ovi kandidati i pored insistiranja poslanika izbegavaju da se izjasne da li se radi o neprimerenom uticaju.

Namera SNS-a je da na mesta istaknutih pravnika postavi svoje ljude, preko kojih će moći lako da utiče na rad i odlučivanje Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva. Još od ustavnog referenduma, Ne davimo Beograd tvrdi da se ovde ne radi ni o kakvoj pravosudnoj reformi, već samo o prepakivanju postojećeg sistema onako kako odgovara Srpskoj naprednoj stranci. Jedan od mehanizama pomoću kojih će SNS zadržati direktan uticaj na pravosuđe jesu istaknuti pravnici koji se sada biraju.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.