Pod težinom snega oboreno je ovih dana više od 800 stabala. Budući da je ukupna površina zelenih i šumskih površina u Beogradu tek 12 procenata teritorije, broj izgubljenih stabala je veoma značajan. Toliko drveća proizvodi kiseonik za 200 ljudi. Da se nalazilo na jednom mestu, zdravo i održavano, bila bi to manja šuma. Međutim, bez planske zaštite zelenila, imamo drveće neotporno na nevreme, koje može lako da se ruši i time ozbiljno ugrozi  kretanje građana, i pešaka i vozača. 

Od JKP „Zelenilo Beograd” smo mogli da čujemo da su ovu pojavu uzrokovale učestale padavine u prethodnom periodu. Kako znamo da je u Beogradu bilo i dužih perioda još intenzivnijih padavina, smatramo da to može biti samo delimično tačno, te da se drveće rušilo kao posledica višedecenijskog slabog održavanja gradskih zelenih prostora. To znači da se suvo drveće uklanja i zamenjuje novim u veoma malom broju, da se zdravo drveće održava  štetnim metodama poput prevršavanja, da se drvoredi ne obnavljaju redovno, te da je zemljište zelenih površina zapušteno. Pored toga, sveukupna životna sredina – kako ljudi, tako i drveće – ugrožena je dugogodišnjim prekomernim zagađenjem vazduha.

Poseban problem u ovakvim meteorološkim uslovima predstavlja nespremnost gradskih javnih službi da efikasno saniraju nastale probleme, pa su mnogi građani bili primorani da se organizuju i samostalno uklanjaju polomljene grane i drveće sa puteva, trotoara i raznih površina. 

Osnovne funkcije drveća jesu da štite od zagađenja, poplava, vrućina i buke. Sudeći po jučerašnjoj situaciji, pitanje je šta možemo očekivati ako nas uskoro zadesi teže nevreme.

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).