U gradu koji je dva puta nominovan za tzv. Zelenu prestonicu Evrope, rano jutros ponovo je pukao cevovod na nedavno obnovljenom i obnovom izmučenom potezu od Vuka do Kalemegdana.

Pokret Ne davimo Beograd je od početka rada na tzv. rekonstrukciji četiri ulice pod imenom Zeleni bulevar upozoravao na štetnost projekta. Ukazivali smo Evropskoj banci za obnovu i razvoj na to da radovi nisu u skladu sa projektnim obećanjima o održivom saobraćaju i zelenim rešenjima.

Redovno smo bili prisutni na terenu, izveštavali javnost i medije o raskopanom drvoredu platana koji je prethodno bio podvrgnut štetnoj metodi prevršavanja, o razrovarenim trotoarima i nepristupačnim prilazima javnim objektima, radovima bagera u noćnim satima, nemogućnosti prilaska hitnih službi ulazima zgrada, betoniranju i asfaltiranju drveća, o pucanjima cevi i poplavama itd.

Veliki broj građana javljao nam se žaleći se na to da gradske službe nisu zainteresovane da im omoguće normalno funkcionisanje u toku dana i miran san u toku noći.

Na seriji sastanaka sa direktorima i predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ukazali smo na štetnost i probleme oko projekata koji se u saradnji sa ovom bankom izvode u Beogradu i Srbiji, kao što je rekonstrukcija tzv. Zelenog bulevara.

Upozoravali smo nadležne organe – Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine, Gradski sekretarijat za inspekcijske poslove, JKP ,,Zelenilo Beograd” na neophodnost očuvanja prirode u centru grada i hitno uspostavljanje uslova za normalno funkcionisanje svakodnevnog života.

Obećanja gradskog arhitekte Stojčića i bivšeg gradonačelnika Radojičića o rokovima, olako data, još lakše su kršena, pa su radovi produženi i u pandemijskom periodu.

Događaji poput udaranja tramvaja u zgradu prošle godine ili današnja poplava potvrđuju naša upozorenja da su se rekonstrukcijom tih ulica bavili nestručni ljudi i da je profit za pojedince u gradskoj vlasti i u ovom slučaju bio važniji od potreba i sigurnosti građana.

Pročitaj i ovo:

Lazović za Vreme: Svi prikrivaju istinu o krvoproliću u Banjskoj

“Apsolutno mislim da svi učestvuju u tome da se ništa ne sazna, od kriminalnih struktura do države Srbije. Čak je nejasno, ako je došlo do pregovora između srpskih i kosovskih vlasti o puštanju ovih ljudi, mislim da pobegnu iz tog okruženja, znači da u tome učestvuju i kosovske vlasti”, kaže za “Vreme” Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog fronta.