Inicijativa Ne davimo Beograd, na seriji sastanaka sa direktorima i predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ukazala je na štetnost i probleme oko projekata koji se u saradnji sa ovom bankom izvode u Beogradu i Srbiji. Prvenstveno je bilo reči o javno-privatnom partnerstvu za deponiju u Vinči, kao i problemima sa infrastrukturnim projektima kao što je rekonstrukcija Slavije, Ruzveltove ulice, kao i planirana izgradnja “zelenog bulevara” tj. rekonstrukcija poteza od Kalemegdana do Ruzveltove ulice koja nas veoma brzo očekuje.

Sastanci su održani u okviru godišnjeg skupa EBRD “Povezane ekonomije za snažniji rast”, na koji je inicijativa pozvana, a koji se u održava u Sarajevu od 7. do 9. maja.

Predstavnik incijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović je posebno ukazao na probleme u vezi sa potpisanim ugovorom o javno-privatnom partnerstvu za deponiju u Vinči, koji je Grad Beograd potpisao još 2017. godine sa privatnim konzorcijumom Suez-Itochu, a kojim se planira izgradnja spalionice otpada u Vinči.

Takođe savetu direktora ukazano je na probleme koji su postojali sa žalbenom mehanizmom koji je inicijativa pokrenula oko rekonstrukcije trga “Slavija”, kao i na potpuno pogrešan projekat “zeleni bulevar” koji se protivi svim principima održivog saobraćaja.

Inicijativa Ne davimo Beograd u saradnji sa partnerskom mrežom “BankWatch CEE” će nastaviti da se na svim frontovima bori protiv štetnih i pogrešnih projekata gradskih vlasti, a koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj.