Povodom vesti da je izgoreo splav “Leonardo” na Ušću, Zeleno-levi front poziva nadležne da utvrde odgovornost za ovaj požar, izvrše vanredan inspekcijski nadzor tehničke ispravnosti nad svim splavovima u Beogradu i izvrše paralelnu proveru registracije samih splavova.

Napušteni splav Leonardo, koji je sinoć u potpunosti uništen, postavljen je na reku sredinom 90-tih i više puta do sada je menjao zakupce. U gašenju požara je učestvovalo 25 vatrogasaca sa šest vozila, a vatra se brzo širila zbog drvene konstrukcije splava.

„Posle slučajeva sa splavom Fristajler, koji je potonuo u januaru, kao i zemunskog splava Gabiano, koji je potonuo početkom avgusta, sada imamo novi primer nemara prema ljudima i prirodi. Haotična situacija sa splavovima u Beogradu se ne rešava decenijama, odgovornost nadležnih se izbegava, priroda se uništava, dok se građani izlažu velikoj opasnosti. Ovo pod hitno mora da se zaustavi, a Zeleno-levi front će insistirati da se u ovu oblast konačno uvede red, a naše obale oslobode“, izjavio je Dobrica Veselinović.

Zeleno–levi front poziva Upravu za brodove i Lučku kapetaniju da jasno objave da li su splavovi registrovani za privrednu svrhu ili za sport i razonudu, a gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića i Sekretarijate grada da konačno počnu da rade svoj posao u skladu sa usvojenim planom plutajućih objekata, koji je Skupština grada usvojila pre nekoliko godina.

Pročitaj i ovo: