Иницијатива Не давимо Београд позива Градску изборну комисију да без одлагања омогући домаћим посматрачима и представницима медија присуство седницама овог органа.

Иако је Градска изборна комисија, у складу са Упутством за спровођење избора, још 17. јануара констатовала да су организације ЦРТА и ЦеСИД испуниле услове за домаће посматраче избора, и иако су представници медија уредно подносили захтеве за праћење рада изборне комисије, до данашњег дана им то није омогућено. Оваквим поступањем Градска изборна комисија грубо крши закон и пословник, који предвиђају јавност њеног рада.

Рад Градске изборне комисије, као органа за спровођење избора, мора бити транспарентан. Седнице ГИК су саставни део изборног поступка, а присуство и неометан рад посматрача и медија су предуслов слободних и демократских избора. Садашње стање је не само у супротности са законом него и са међународним обавезама које је Србија преузела као чланица ОЕБС.

После скандалозне одлуке да се не дозволи рад домаћих посматрача на локалним изборима у Пећинцима, сведоци смо да се сличне ствари дешавају и у Београду. Забринути смо због оваквог недопустивог развоја догађаја и упозоравамо да се оваквим поступцима нарушава легитимитет избора и поверење грађана у демократске институције. Захтевамо од Градске изборне комисије да одмах реагује и позивамо представнике изборних листа у сталном и проширеном саставу ГИК да се јавно придруже овом захтеву.

Не давимо Београд