U prethodnih nedelju dana dve žene ubili su njihovi partneri i to na teritoriji opštine Zemun i grada Subotice. Ove godine ubijeno je najmanje 23 žena, a tokom 2021. godine je zabeleženo najmanje 20 slučaja femicida.

Pozivamo nadležne državne organe da detaljno utvrde da li je došlo do propusta u postupanju zaposlenih u tužilaštvu, Osnovnom javnom tužilaštvu, policijskim upravama i centrima za socijalni rad, kako bi se sprečilo da se ti propusti ponove. Takođe, apelujemo na medije da se pri izveštavanju o femicidu i nasilju prema ženama pridržavaju etičkih normi i uputstava grupe Novinarke protiv nasilja.

Sprečavanje femicida zahteva snažnu institucionalnu i društvenu reakciju, a imajući u vidu da u Srbiji ne postoji zvaničan registar femicida, već podatke dobijamo od organizacija civilnog društva koja prate medijska izveštavanja o ubijenim ženama, stvarni broj ubijenih žena u kontekstu porodičnog nasilja može biti značajno veći. Pozivamo institucije da pokažu i konkretnu volju u suzbijanju femicida i registruju svaki femicid, kao i da svi institucionalni akteri ujednače svoje postupanje tako da sve žrtve ostvare svoje pravo na zaštitu.

Nasilje je prisutno u javnom govoru i prostoru, od ulice do Skupštine, te se preliva i na porodično nasilje koje je sistemski problem celog društva. Pokret Ne davimo Beograd ima politiku nulte tolerancije na nasilje na svim nivoima i bori se za bezbedno društvo na svim nivoima.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.