U prethodnih nedelju dana dve žene ubili su njihovi partneri i to na teritoriji opštine Zemun i grada Subotice. Ove godine ubijeno je najmanje 23 žena, a tokom 2021. godine je zabeleženo najmanje 20 slučaja femicida.

Pozivamo nadležne državne organe da detaljno utvrde da li je došlo do propusta u postupanju zaposlenih u tužilaštvu, Osnovnom javnom tužilaštvu, policijskim upravama i centrima za socijalni rad, kako bi se sprečilo da se ti propusti ponove. Takođe, apelujemo na medije da se pri izveštavanju o femicidu i nasilju prema ženama pridržavaju etičkih normi i uputstava grupe Novinarke protiv nasilja.

Sprečavanje femicida zahteva snažnu institucionalnu i društvenu reakciju, a imajući u vidu da u Srbiji ne postoji zvaničan registar femicida, već podatke dobijamo od organizacija civilnog društva koja prate medijska izveštavanja o ubijenim ženama, stvarni broj ubijenih žena u kontekstu porodičnog nasilja može biti značajno veći. Pozivamo institucije da pokažu i konkretnu volju u suzbijanju femicida i registruju svaki femicid, kao i da svi institucionalni akteri ujednače svoje postupanje tako da sve žrtve ostvare svoje pravo na zaštitu.

Nasilje je prisutno u javnom govoru i prostoru, od ulice do Skupštine, te se preliva i na porodično nasilje koje je sistemski problem celog društva. Pokret Ne davimo Beograd ima politiku nulte tolerancije na nasilje na svim nivoima i bori se za bezbedno društvo na svim nivoima.

Pročitaj i ovo:

Skupština da se uključi u istragu poslovanja Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj

Poslanici Zeleno-levog kluba - Ne davimo Beograd podneli su predloge za obrazovanje anketnog odbora povodom rušenja u „Savamali” i komisije za utrvđivanje činjenica o Ugovoru o “Beogradu na vodi”. Podnošenjem ovih predloga želimo da poručimo da ne odustajemo od utvrđivanja istine o dešavanjima u Savamali i raskrinkavanju projekta „Beograd na vodi” koji finansiraju svi građani i građanke Srbije, a od koga koristi ima samo privatni investitor i sa njima povezani funkcioneri iz državnog vrha.

Zahtevamo od gradske uprave da pod hitno prekine finansiranje “novina” Informer

Grad Beograd je u poslednje tri i po godine sufinansirao Informer sa 11,5 miliona dinara. Nepoznato je koliko je još sredstava gradska uprava uplatila Informeru za veliki broj oglasa kojima oglašava javne uvide, prodaje nekretnina i slično. Pitali smo vlast koliko ukupno novca naših sugrađana i sugrađanki su dali ovom “glasilu”, ali odgovor još uvek nismo dobili.