Lepljenje plakata sa likovima nastavnika FPN ispred zgrade fakulteta sa natpisom izdajnici, zato što su hteli da profesionalno razgovaraju i sarađuju sa kolegama iz Prištine, nastavak je sveprisutne prakse pretnji, zastrašivanja i ugrožavanja svih onih koji nisu po volji ekstremističkim grupama koje se osećaju nekažnjivo. U ovom slučaju postoji i dodatno zabrinjavajuća dimenzija slučaja, jer se radi o mladim nastavnicima i ekstremističkoj grupi, verovatno studenata, koji ne biraju sredstva da ih spreče da obave svoj posao – kaže za Danas Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka i poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije.

Komentarišući to što su ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu osvanuli plakati sa natpisima „Izdajnik“ i grbom OVK sa fotografijama na kojima se nalaze Stefan Surlić, docent FPN, vanredni profesor Marko Veković i docentkinja Jelena Lončar, sagovornik Danas kaže da “u ovom slučaju postoji i dodatno zabrinjavajuća dimenzija slučaja, jer se radi o mladim nastavnicima i ekstremističkoj grupi, verovatno studenata, koji ne biraju sredstva da ih spreče da obave svoj posao”.

– U ovom trenutku je velika odgovornost na nastavnicima i saradnicima FPN da stanu uz svoje kolege i odbrane ne samo profesionalno dostojanstvo, nego i bezbednost nastavnika i saradnika. U suprotnom, svako će se osećati pozvanim da sa “izdajnicima” postupa na način kako on smatra da sa “izdajnicima” treba postupati. Istu tu odgovornost imaju i studenti i njihovi predstavnici od kojih očekujem da će podržati kolege sa plakata i nedvosmisleno osuditi ovu praksu plakatiranja, ali i pretnji nasiljem i zastrašivanja koji su pratili ovaj slučaj u proteklih nekoliko nedelja, a koje su dolazile i od studenata FPN – kaže Đorđe Pavićević.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.