Lepljenje plakata sa likovima nastavnika FPN ispred zgrade fakulteta sa natpisom izdajnici, zato što su hteli da profesionalno razgovaraju i sarađuju sa kolegama iz Prištine, nastavak je sveprisutne prakse pretnji, zastrašivanja i ugrožavanja svih onih koji nisu po volji ekstremističkim grupama koje se osećaju nekažnjivo. U ovom slučaju postoji i dodatno zabrinjavajuća dimenzija slučaja, jer se radi o mladim nastavnicima i ekstremističkoj grupi, verovatno studenata, koji ne biraju sredstva da ih spreče da obave svoj posao – kaže za Danas Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka i poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije.

Komentarišući to što su ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu osvanuli plakati sa natpisima „Izdajnik“ i grbom OVK sa fotografijama na kojima se nalaze Stefan Surlić, docent FPN, vanredni profesor Marko Veković i docentkinja Jelena Lončar, sagovornik Danas kaže da “u ovom slučaju postoji i dodatno zabrinjavajuća dimenzija slučaja, jer se radi o mladim nastavnicima i ekstremističkoj grupi, verovatno studenata, koji ne biraju sredstva da ih spreče da obave svoj posao”.

– U ovom trenutku je velika odgovornost na nastavnicima i saradnicima FPN da stanu uz svoje kolege i odbrane ne samo profesionalno dostojanstvo, nego i bezbednost nastavnika i saradnika. U suprotnom, svako će se osećati pozvanim da sa “izdajnicima” postupa na način kako on smatra da sa “izdajnicima” treba postupati. Istu tu odgovornost imaju i studenti i njihovi predstavnici od kojih očekujem da će podržati kolege sa plakata i nedvosmisleno osuditi ovu praksu plakatiranja, ali i pretnji nasiljem i zastrašivanja koji su pratili ovaj slučaj u proteklih nekoliko nedelja, a koje su dolazile i od studenata FPN – kaže Đorđe Pavićević.

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?