Na sednici Odbora za kulturu i informisanje, Đorđe Pavićević, narodni poslanik Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd poručio je da je sada jasno da vladajuća većina brani Dragana Vučićevića i Informer.

Protiv ovog “lista” moraju se pokrenuti konkretne i hitne mere, a naš pravni tim će se obratiti tužilaštvu jer nema prepreka da se to odmah uradi. Takođe naši odbornici u gradskoj skupštini će zahtevati sa se obustavi svako buduće finansiranje Informera javnim novcem, od početka 2020. godine grad je finansirao Informer sa najmanje 17 miliona dinara.

“ Tužilaštvo je već moralo da reaguje i da zabrani distribuciju makar tog jednog broja lista Informer, jer državne institucije daju novac. Samo grad Beograd je dao Informeru 17 miliona preko projektnog finansiranja. I drugi gradovi im dodeljuju ta sredstva i to mimo pravila i uz velike pritiske”, zaključio je Pavićević.

Pravni tim pokreta Ne davimo Beograd će na osnovu čl. 59-60 Zakona o javnom informisanju i medijima zahtevati od tužilaštva da podnese predlog za zabranu ovog tabloida. Umesto da štiti privatne interese Dragana Vučičevića, želimo da podsetimo Tužilaštvo da je njegov primarni, Ustavom utvrđeni zadatak zaštita javnog interesa. Savet za štampu je u toku 2021. godine 11 puta izrekao meru javne opomene tabloidu Informer, a u prvih šest meseci 2022. još dve javne opomene. U najskorijem ispadu, Informer je višestruko prekršio profesionalne standarde i Kodeks novinara Srbije, ali i odredbe Zakona o informisanju i medijima koji izričito zabranjuje povredu dostojanstva žrtava nasilja (čl. 79. st. 3. Zakona).

Na nivou grada Beograda, odbornici i odbornice Ne davimo Beograd zahtevaju da se obustavi svako finansiranje Informera, koji je u prethodnoj godini dobio više gradskih medijskih konkursa u višemilionskim iznosima. Prema javno dostupnim podacima, Informeru je samo od početka 2020. godine do danas dodeljeno najmanje 18,3 miliona dinara na medijskim konkursima opština i gradova širom Srbije. Većinu ovog novca dodelio im je Grad Beograd – skoro 17 miliona dinara. Pored Beograda, novac su Informeru davali i Novi Sad i Pančevo – po pola miliona dinara, Kikinda 200.000 dinara a Odžaci i Sombor po 100.000.

O našem zahtevu da se prekine finansiranje novina Informer, možete još pročitati na linku ispod:

https://nedavimobeograd.rs/zahtevamo-od-gradske-uprave-da-pod-hitno-prekine-finansiranje-novina-informer/

Pročitaj i ovo: