Ne davimo Beograd apeluje na odgovorne institucije da ne dozvole da ova tragična smrt bude samo još jedna užasna vest i ništa više od toga. Komunalne inspekcije opština i gradova dužne su da nadziru način i uslove držanja vlasničkih pasa. Kad bi inspektori išli u redovne kontrole i vlasnici bi morali da drže pse po propisu. Takođe, Republička veterinarska inspekcija trebalo bi da nadzire da li su vlasnici određenih rasa uskladili držanje svojih pasa sa Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu.

Dokle god ne izgradimo sistem koji insistira na odgovornom vlasništvu i dokle god ne sprovodimo odredbe postojećih zakona ponavljanje ovakvih tragedija će biti moguće. Fokus na agresivnosti pasa, ili određenih rasa koje se smatraju opasnim, nije međutim adekvatan način da se ovom problemu pristupi.

Da li je određeni pas agresivan, neprijateljski ili reaktivan zavisi od toga kako je odgajan, da li je zlostavljan i da li je držan u nehumanim uslovima. Bilo koja rasa pasa može biti dobro obučena i socijalizovana, a Zakon o dobrobiti životinja propisuje obuku životinja (Član 4), kao i Prava i dužnosti veterinarskog inspektora da proverava način postupanja i uslove držanja životinja (Član 3). Kinološki savez Republike Srbije sprovodi Ispit socijalizacije (ISP) pasa koji bi neizostavno trebalo da prođu vlasnici oštrih pasa.

Rase poput Pitbulova najčešće jesu obučene da budu agresivne ili odbrambene, često se zapravo i uzgajaju za borbu. Kompletna zabrana rase Pitbul je sprovedena u nekoliko evropskih zemalja, u Italiji (2004), Danskoj (2010), Holandiji (1993), Francuskoj (2000), Nemačkoj (2001), a u Poljskoj (1997) uvedeni su posebni zakoni o držanju i ograđivanju ovakvih pasa. Ostale zemlje imaju ili zabrane ili neki oblik kontrole po gradovima ili regionima. Iako je zabrana ove rase jedna od mogućih mera, širenje svesti o važnosti odgovornog vlasništva daje bolje i dugoročnije efekte u zajednicama, te omogućava kvalitetan i pozitivan zajednički suživot za kućne ljubimce, vlasnike i one koji nisu vlasnici kućnih ljubimaca.

U selima i prigradskim naseljima po Srbiji veliki je broj pasa koji su napušteni ili koje lutaju bez kontrole svojih vlasnika. Iako psi nisu prirodno skloni da napadaju ljude, osim ako ne osećaju pretnju prema sebi, svom čoporu ili teritoriji incidenti ovog tipa se dešavaju upravo kao posledica neodgovornosti i nemara ljudi.

I na kraju ove tragične priče, iako bez odgovornosti za način na koji su bili vaspitani i odgajani, ovi agresivni psi će biti uspavani, a do ljudske žrtve je dovela neodgovornost i nerad nadležnih službi.

Budite odgovoran vlasnik kućnog ljubimca! Ako ste vlasnik ili planirate da postanete vlasnik psa, imajte na umu da će način na koji se ponašate prema svom psu uticati na njegovo ponašanje. U suštini, ako se prema psu ponašate loše, on će verovatno delovati u skladu sa tim.

Biti odgovoran vlasnik psa znači:
– Odabir rase odnosno temperamenta psa koja odgovara vašoj životnoj situaciji
– Obezbeđivanje adekvatne vežbe za psa
– Praćenje njegovih interakcija sa drugim životinjama i ljudima

Ne davimo Beograd u svom programu bavi se unapređivanjem politika i propisa u oblasti dobrobiti životinja, kao i obrazovanjem i vaspitanjem o dobrobiti životinja koje doprinosi društvu koje veruje u odgovornost, saosećajni odnos prema životinjama i ljudima, i koje brine o potrebama drugih.

Pročitaj i ovo: