Predstavnik pokreta Ne davimo Beograd i koalicije Moramo naglašava da sastanak nije doneo povećanju poverenja u institucije, a svakako je unizio već nisko dostojanstvo izbornog procesa.

– Takođe ovaj sastanak je napravio raskol u izbornoj koaliciji “Ujedinjeni za pobedu Srbije” i napuštanje ove koalicije od strane nekoliko organizacija, ali i odustajanje od strane njihovih kandidata za gradonačelnika i predsednika Srbije. Pored ovoga, poruke koje su pristalice i birači SNS-a mogle da izvuku sa sastanka sigurno su proizvele podele i unutar njihovog bloka.

Jeste li bili iznenađeni Ðilasovom inicijativom da do susreta dođe, a potom i Vučićevom spremnošću da organizuje sastanak?

– Trudim se da se ne bavim konkretnim ljudima, već da stvari posmatram u jednoj institucionalnoj ili ako hoćete perspektivi političkih koncepata i ideja. Mi drugačije pristupamo politici i drugačije se bavimo politikom. Naše viđenje politike podrazumeva da nijedan čovek ne donosi sam odluke koje se tiču svih građana. Dogovore iza zatvorenih vrata treba zameniti demokratskim procesima odlučivanja u institucijama. Zato je naša dužnost da oslobodimo institucije u Srbiji i omogućimo im da na demokratski, transparentan način rade svoj posao. Samo tako ćemo vratiti poverenje građana u zajedničke institucije. Poverenje građana je bitno da bismo zajedno mogli da radimo i odlučujemo kako da dobro živimo. U tom smislu ne mogu bilo koja dva čoveka krojiti sudbinu Beograđana na sastancima iza zatvorenih vrata, a pogotovu ne mogu njihovi privatni dogovori biti zamena za izborni proces i institucije. Novi izbori se raspisuju tek onda kada utvrdimo šta se desilo na izborima, koliko je bilo nepravilnosti, da li neko može da obezbedi većinu za formiranje nove gradske vlasti. A i tad se to radi na osnovu razgovora i procedure, ne na osnovu procene pojedinačnih aktera.

Da li je vama palo na pamet da pozovete predsednika SNS i Srbije na razgovor?

– Ne, jer smo mi rekli da nema nikakve saradnje sa onima koji su urušavali javni interes i siromašili građane a to su svakako SNS i SPS. Što se nas tiče, sa Vučićem se može razgovarati u kapacitetu institucije koju on predstavlja – a to je predsednik Srbije, u okviru nadležnosti koje on kao predsednik ima. Svakako, lokalni izbori u Beogradu nisu njegova nadležnost i ovo što se sada dešava samo pokazuje da jedan čovek pokušava da odlučuje o sudbini svih i da utiša glas građana. Mi želimo da se taj glas čuje, mi želimo da građani odlučuju u institucijama koje su funkcionalne, stručne i pristupačne svima.

Sada kada su se strasti smirile, da li ste zadovoljni izbornim rezultatom?

– Nismo zadovoljni jer nije smenjen režim SNS. Sa druge strane, jako smo zadovoljni uspehom i rezultatom koji su pokret “Ne davimo Beograd“ i koalicija “Moramo“ postigli. Poverenje 100.000 građana i građanki Beograda daju nam snagu i energiju da nastavimo dalje i unapredimo naš rad u budućnosti. Ta podrška je i velika odgovornost da se još više zalažemo za očuvanje javnog interesa i prirodnih dobara, da budemo svuda gde građani imaju neki problem, ali i da predlažemo politike koje će učiniti da Beograd postane dobar, održiv, zelen i solidaran grad. Na nacionalnom nivou, posle dužeg vremena imaćemo zeleno-levu poslaničku grupu sa 13 poslanika i poslanica koje će pokazati borbenost, znanje i doslednost u borbi za javni interes.

Dva dana nakon izbora, opozicija ponovo u sukobima, razjedinjena. Kako to objašnjavate?

– Ne volim da kritikujem opoziciju, mislim da svako radi najbolje što može i zna, ali mislim da je ta koalicija od početka bila formirana ne na osnovu zajedničkih vrednosti i programskih ideja, već striktno da bi se poboljšao rezultat na izborima pošto veći broj tih organizacija samostalno ne bi imao nikakve šanse da pređe cenzus. Zbog nepostojanja jasnog okvira i zajedničke politike, takvi projekti su osuđeni na propast. Mi nastavljamo saradnju sa našim koalicionim partnerima na zajedničkim ciljevima, a ostajemo otvoreni i za saradnju sa drugim opozicionim akterima kojima su naši ciljevi bliski. Mislim da nam ne treba još više podela, već više saradnje, konsenzusa i na kraju dana drugačija politička kultura – kako dolazimo do dogovora, kako pokazujemo više uvažavanja za naše partnere, kako više slušamo građane i kako ih uključujemo u politiku.

Da li mislite da postoji kombinatorika kojom bi opozicija mogla da formira vlast u Beogradu?

– U ovom trenutku jako je teško zamisliti taj scenario, pogotovu imajući u vidu da se deo odbornika sa takozvanih opozicionih lista (kao što je POKS) već odredio da ne bi učestvovao u opozicionom bloku.

Jesu li vama Zavetnici ili Dveri prihvatljivi kao koalicioni partneri?

– Sa strankama na desnom kraju političkog spektra govorili smo samo o mogućoj saradnji na rušenju sadašnjeg režima. Teško mi je da zamislim da je sa ljudima koji imaju i zastupaju dijametralno suprotne vrednosti i vrlo radikalne i opasne stavove moguće imati saradnju sem one oko nekih tehničkih i proceduralnih stvari u institucijama kako bi se vlast Srpske napredne stranke kontrolisala i kako bi se institucije vratile u zakonski okvir. Sa druge strane, pored toga, apsolutno mi je nemoguće da zamislim da je moguće praviti bilo koju vrstu koalicije ili partnerstva.

Da li biste mogli da sarađujete s nekim ko po ulicama i fasadama piše slovo Z?

– Ne. Pokret “Ne davimo Beograd“ i koalicija koalicija “Moramo“ od početka imaju jasan stav o svemu što se trenutno dešava. Kao neko ko je preživeo ono što sada proživljavaju građani Ukrajine nezamislivo mi je da neko to ohrabruje i podržava umesto da osudi i vidi da li postoji način da se hiljadama građana koji sada napuštaju svoju zemlju nekako pomogne.

Rekli ste da biste uveli sankcije Rusiji, što je izazvalo podeljene komentare.

– Svakako da je pitanje sankcija Rusiji jedno teško i polarizujuće pitanje, ali ovom pitanju se mora pristupiti racionalno i bez emocija. Prvo nužno je reći da se radi o agresiji na suverenu zemlju, agresiji u kojoj su milioni ljudi napustili svoje domove, o agresiji koja je proizvela hiljade poginulih i štetu koja je nemerljiva. Za mene je pitanje osude svakog rata, moralno i etičko pitanje oko kojeg nema nejasnoće. Sa druge strane, prilika je i da se razmisli o energetskoj bezbednosti i samostalnosti naše zemlje. Što se nas tiče mi već duže vreme govorimo da je pitanje otklona od zavisnosti od fosilnih goriva pitanje nacionalne bezbednosti naše zemlje, te u skladu sa tim moramo hitno i bez odlaganja da krenemo da diverzifikujemo naše izvore energije i da počnemo veliku energetsku tranziciju kroz ulaganje u održive vidove energije kao što su sunce, geotermalna energija i energija vetra.

Pored ovoga, u skladu sa našim strateškim utemeljenjem za pristupanje EU, Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU i Rusiji uvede sankcije. Naravno, ne bi ulazio sada u tip i obim okvir sankcija, ali mislim da bi i na taj način trebalo jasno izabrati stranu u ovom sukobu.

Posle dve godine opozicija se vraća u parlament, jesu li poslanici sa vaše liste spremni i šta očekujete?

– Povratak opozicije, a naročito ulazak nove zeleno-leve opozicije koju pokret “Ne davimo Beograd“ i koalicija “Moramo“ predstavljaju unutar institucija biće jedna novina i promena u političkom pejzažu na našoj političkoj sceni i daće skroz nov pristup i novu energiju u raspravama, ali i u političkom životu unutar institucija. Tome se jako radujemo. Radujemo se predstavljanju novih vrednosti, politika u institucijama i otvaranju novog fronta u borbi za javni interes, što mislim da će uz naš stalni angažman na terenu i drugačiji odnos prema građankama i građanima biti pravo osveženje.

Na čemu ćete se vi lično angažovati u narednom periodu?

– U narednom periodu čeka me priprema Šeste vanredne skupštine pokreta “Ne davimo Beograd“ na kojoj ćemo doneti važne odluke o nastavku razvoja našeg pokreta, strategiju rada unutar institucija, ali i evaluirati kampanju, i sa članovima diskutovati o toku i rezultatima kampanje. Na gradskom planu čeka me nastavak borbe za dobar grad. Moj pokret i ja ćemo raditi ono što smo uvek radili. Biću svuda gde se krši javni interes, zajedno sa mojim kolegama tražićemo rešenja za dobar grad.

Pročitaj i ovo: