Асоцијација Грађански фронт богатија је за десет нових организација које долазе из градова широм Србије. Аутентични локални покрети окупили су се око идеја солидарности, једнакости, социјалне сигурности, слободе и толеранције за све наше грађане.

Грађански фронт на протесту

Аутентични локални покрети који су у својим срединама често били једина брана отимачини јавних добара, манипулацији институцијама, галопирајућој корупцији и свеопштем деградирању услова живота и рада наших грађана, удружили су се око асоцијације Грађански фронт како би на равноправним и солидарним основама градили нову полтичку снагу која ће животне проблеме грађана моћи да заступа и на националном нивоу. Иако су покрети као што су Локални фронт из Краљева, Удружени покрет слободних станара из Ниша и иницијатива Не давимо Београд, једни другима и у прошлости били велика подршка, помоћ и инспирација, сада позитивна искуства односа који су грађени кроз појединачне борбе уносимо у заједнички фронт.

Платформа Грађанског фронта иза које је стало и нових десет покрета, позива на одбрану права на достојанствени живот захтевајући да образовање, здравство, правна сигурност, запошљавање, културна изградња, социјална заштита и јавни превоз морају безусловно бити гарантовани и доступни свима на подједнак начин. Захтева спречавање даљег отуђивања и приватизације јавних ресурса и увећање јавних добара доступних сваком грађанину и свакој грађанки. Предвиђа залагање за одговорну и транспарентну јавну републичку и покрајинску управу, локалну самоуправу, јавна предузећа и установе, као и нулту толеранцију према корупцији и партијском запошљавању кроз успостављање и јачање независног и ефикасносног система за борбу против корупције. Грађански фронт захтева спречавање даљег запостављања мање развијених делова Србије кроз залагање за равномеран регионални разој. Текст платформе такође инсистира на успостављању медијских слобода и остваривање независности медија који ће заступати јавни интерес и извештавати у складу са њим.

Нових 10 чланица ГФ

На скупу одржаном у Центру за културну деконтаминацију, асоцијацији Грађански фронт приступили су: Иницијатива за Пожегу, Само јако из Младеновца, Локална алтернатива Врбас, Само локално Бечеј, Грађански преокрет из Зрењанина, Јасно и гласно из Пожаревца, Локални фронт Ваљево, Грађански фронт Власотинце, Критична маса Кула, као и Без страха Апатин.

Пред Грађанским фронтом огроман је задатак изградње и ширења организације како би она представљала праву снагу на путу суштинских промена у нашем друштву. Разговори о новим фазама ширења су у току, а надамо се да ће ускоро и Нови Сад, Суботица, Сомбор, Нова Пазова, Прешево, Крагујевац или Панчево постати део ове групе ПОБУЊЕНИХ ГРАДОВА у којима делује Грађански фронт.

На следећем линку можете се упознати и са платформом Грађанског фронта: Građanski-front-platforma