Поводом рекордних вредности загађења ваздуха, које званичне мерне јединице данима показују у Београду, активисти Не давимо Београд посетили су јутрос депонију у Винчи и утврдили да је депонија у пламену. Поред потврда које смо добили од запослених, и поред забране приласка успели смо да се пробијемо до места на коме се јасно може видети огромна количина дима који се шири са депоније.

Мобилним мерним уређајима извршили смо мерења и потврдили да је присуство штетних честица у ваздуху (PM2.5 и PM10) вишеструко веће од дозвољених вредности. Оно што јако забрињава је чињеница да су и мерења која смо извршили у центру Београда, у Цвијићевој улици, али и у ободним местима Сланцицима, Миријеву, Лештанима и Карабурми, показала сличне вредности ових јако штетних честица.

Иницијатива Не давимо Београд захтева од градоначелника Зорана Радојичића и заменика градоначелника Горана Весића да се хитно обрате грађанима Београда и објасне шта ће конкретно урадити како би се грађани Београда заштитили од аеро загађења. Пожар на депонији у Винчи само је један од узрока овог стања.

Подсећамо јавност да уместо да улажемо у решавање проблема загађења, градске власти планирају изградњу спалионице на депонији у Винчи која ће додатно повећати штетне материје у ваздуху. Колико је ситуација озбиљна говори нам и чињеница да је Европска инвестициона банка одбила да финансира овај пројекат јер је противан стандардима на које се Србија обавезала у процесу придруживања Европској унији. Не само да ће нас ова спалионица тровати, већ ће грађани Београда за спаљивање отпада платити приватној компанији преко милијарду и сто милиона евра.

Иницијатива Не давимо Београд сматра да је овакве пројекте попут спалионице у Винчи неопходно одмах обуставити, да је потребно радикално побољшање јавног превоза, масовно озелењавање и пошумљавање града, промоција одрживе урбане мобилности и прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије, како би се ситуација са загађењем ваздуха побољшала. Без конкретних корака не можемо очекивати да се ситуација побољша.