Povodom rekordnih vrednosti zagađenja vazduha, koje zvanične merne jedinice danima pokazuju u Beogradu, aktivisti Ne davimo Beograd posetili su jutros deponiju u Vinči i utvrdili da je deponija u plamenu. Pored potvrda koje smo dobili od zaposlenih, i pored zabrane prilaska uspeli smo da se probijemo do mesta na kome se jasno može videti ogromna količina dima koji se širi sa deponije.

Mobilnim mernim uređajima izvršili smo merenja i potvrdili da je prisustvo štetnih čestica u vazduhu (PM2.5 i PM10) višestruko veće od dozvoljenih vrednosti. Ono što jako zabrinjava je činjenica da su i merenja koja smo izvršili u centru Beograda, u Cvijićevoj ulici, ali i u obodnim mestima Slancicima, Mirijevu, Leštanima i Karaburmi, pokazala slične vrednosti ovih jako štetnih čestica.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva od gradonačelnika Zorana Radojičića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da se hitno obrate građanima Beograda i objasne šta će konkretno uraditi kako bi se građani Beograda zaštitili od aero zagađenja. Požar na deponiji u Vinči samo je jedan od uzroka ovog stanja.

Podsećamo javnost da umesto da ulažemo u rešavanje problema zagađenja, gradske vlasti planiraju izgradnju spalionice na deponiji u Vinči koja će dodatno povećati štetne materije u vazduhu. Koliko je situacija ozbiljna govori nam i činjenica da je Evropska investiciona banka odbila da finansira ovaj projekat jer je protivan standardima na koje se Srbija obavezala u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Ne samo da će nas ova spalionica trovati, već će građani Beograda za spaljivanje otpada platiti privatnoj kompaniji preko milijardu i sto miliona evra.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je ovakve projekte poput spalionice u Vinči neophodno odmah obustaviti, da je potrebno radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala. Bez konkretnih koraka ne možemo očekivati da se situacija poboljša.