Istraživanje Demostata pokazalo je da u Beogradu postoji i velika šansa da se smeni naprednjački režim. Naime, podrška Srpskoj naprednoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije je na 46%, dok opozicione organizacije u zbiru imaju 44%. Stranke okupljenje oko SSP Dragana Đilasa imaju podršku 22% opredeljenih građana, Ne davimo Beograd i partneri iz zeleno-levog bloka 13%, a dve desne grupacije organizacija okupljenih oko Demokratske stranke Srbije i Dveri, približno po 5%.

Pokret Ne davimo Beograd najavio je izbornu saradnju sa političkom platformom Solidarnost, otvorenom građanskom platformom Akcija, grupom građana Izbor za našu opštinu, Forumom Roma Srbije, Ekološkim ustankom, kao i članicama Građanskog fronta, na formiranju zeleno-levog bloka.

Stabilan rast podrške Ne davimo Beograd

Prema poslednjim podacima istraživačkog centra Demostat Ne davimo Beograd sa partnerima ima podršku 13% građana Beograda. Značajna podrška koju pokret ima u Beogradu uticaće u velikoj meri i na dobar rezultat na republičkim izborima, pa sada slobodno možemo reći da je u Srbiji stvorena nova politička zeleno-leva snaga. Dobar rezultat Ne davimo Beograd utiče i na šanse opozicije da u Beogradu osvoji vlast. Podrška Srpskoj naprednoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije je na 46%, dok opozicione organizacije u zbiru imaju 44%.

Smena vlasti u Beogradu mogla bi biti i prva stepenica u rušenju naprednjačkog režima u celoj Srbiji. Govoreći za dnevni list Blic, Dobrica Veselinović je poručio:“Na izborima u aprilu očekujem pobedu opozicije nad kriminalnim režimom SNS-a koji je zarobio naš grad i izuzetno dobar rezultat pokreta “Ne davimo Beograd”. Od prethodnih izbora kada smo prvi put izašli na izbore, radili smo puno na terenu, ojačali organizaciju, zadobili poverenje i podršku građana, i ljudi nas upravo prepoznaju kao zeleno-levi, lokalni pokret i to nam uliva dodatnu snagu da verujemo i ostvarimo odličan rezultat na sledećim izborima. Pozivam građane i građanke da nam se pridruže!”  

Pročitajte ceo intervju “Cilj je održiv i pravedan Beograd za sve”

Podrška pokretu stabilno raste od njegovog nastanka, a to smo mogli da vidimo i prema povećanju broja članova, osnivanju novih opštinskih grupa, poput onih u Lazarevcu ili Obrenovcu, ali i prema zaista velikom interesovanju građana na štandovima i malim komšijskim razgovorima koje organizujemo širom grada. U prethodnih par meseci oko 160 sličnih događaja su organizovale naše opštinske grupe.

Celo istraživanje istraživačkog centra Demostat, možete pogledati na njihovom sajtu [link]

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).