Једночасовном блокадом улаза у депонију у Винчи данас смо поручили да се не миримо са намерама града да изгради спалионицу и да на тај начин енормно задужи градски буџет за преко 38 милиона евра годишне у наредних 30 година. Блокадом улаза и излаза са депоније у Винчи желели смо да покажемо да нећемо ћутати док се цене услуга одношења отпада четири пута повећавају, уништава рециклажна индустрија и угрожава квалитет ваздуха који дишемо. Спалионица неће проћи!

Приватизација депоније у Винчи и изградња спалионице за град Београд доносе огромне финансијске обавезе (од преко 38 милиона евра годишње), како за сам Град тако и за кућне буџете грађана и грађанки. Ако сте до сада плаћали рачун за одношење отпада 150 динара, у скорој будућности ћете за ову ставку издвајати 600 динара. То је поскупљење од чак четири пута. Ова еколошка и економска катастрофа ће имати дугорочне и несагледиве последице по буџет Града и животе грађана. Због свега тога смо одлучили да блокирамо депонију и да пошаљемо јасну поруку да ће иницијатива Не давимо Београд бранити интересе грађана а не интересе приватног инвеститора коме је постојећа градска власт потписивањем штетног уговора омогућила зараду од преко 1 милијарде евра у наредних 30 година.

Наш план за управљање отпадом је базиран на заштити интереса грађана и грађанки Београда. Залажемо се за нови, правичнији систем наплате отпада – по количини генерисаног отпада, а не према квадратном метру стамбене јединице. Овај систем подстиче грађане и грађанке да више сортирају отпад. Уместо спаљивања отпада увешћемо систем за сортирано сакупљање отпада, који ће подстаћи рециклажу и компостирање. Тако ћемо омогућити покретање зелене економије, што представља еколошки прихватљивији, економичнији и одрживији систем за управљање отпадом, уз отварање радних места у зеленој економији. Желимо систем интегрисаног управљања отпадом на целој територији Београда. Радићемо на унапређењу инфраструктуре за прикупљање комуналног отпада у свим деловима Београда, посебно у приградским подручјима која тренутно нису део система за прикупљање отпада и где настају дивље депоније. Санираћемо и затворити постојеће одлагалиште у Винчи и отворити уређено одлагалиште у складу са стандардима заштите животне средине.Током санације током санације искористићемо депонијски гас за добијање енергије и изградити постројење за компостирање био-отпада. Природно ђубриво (компост) користиће се за унапређење пољопривредне производње у Београду.

Промена долази за наш град. Отпад није проблем, већ ресурс на који озбиљно рачунамо. Спалионица неће проћи.

Презентацију анализе штетног уговора можете преузети овде, потписани уговор о Винчи можете преузети на линку. Целокупан програм Не давимо Београд можете погледати овде.