Na poziv sugrađanki iz Malog Mokrog Luga, juče smo zajedno počistili smeće u dečjem parkiću u Bajdinoj ulici. Prikupili smo nekoliko vreća otpada u veselom društvu mališana i njihovih mama.

Iako su se majke dece koja posećuju ovaj parkić obraćale JKP ,,Zelenilo Beograd”, JKP ,,Gradska čistoća” i Republičkom geodetskom zavodu, sve što su od službi saznale jeste da je površina parka javna površina, ali da nikome nije poznato u čijoj je nadležnosti.

Na njihovu molbu da se pored parka postave kante i kontejneri, niko se nije odazvao, iako se prvi kontejner nalazi čak na udaljenosti od jednog kilometra.

Zbog toga su primorane da same održavaju površinu, i to još otkad je otvorena, pre nekoliko godina, a smeće same prenose do kontejnera.

Bez njihovog redovnog angažovanja, u Bajdinoj ulici bi moglo doći do ekološke katastrofe. Kada smeće duže stoji, dolazi do truljenja i neprijatnog mirisa, a stižu i letnje žege, tako da može samo biti gore po sugrađane i decu, glavne korisnike površine.

Poseban problem predstavljaju polomljene ljuljaške, ali i penjalice koje roditelji ne smatraju bezbednom vrstom igre, zatim polomljena ulazna vrata parkića i oštećeni rekviziti za treniranje.

U nedostatku drugih mesta za igru mališana, mame su uporne u održavanju ove površine, ali su i zapitane – kako je uopšte moguće da javna površina nije ni u čijoj nadležnosti i zašto ne mogu da dobiju najobičniji kontejner.

Vođenje računa o čistoći jeste važno, ali uređenje parkova i površina za igru nije dužnost građana. Zato smo ovaj problem večeras prijavili Beokomu, a čekajući odgovor, nastavljamo potragu za službama u čijoj je nadležnosti parkić za mališane u Bajdinoj.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".