Inicijativa Ne davimo Beograd je uputila Ministarstvu rudarstva i energetike komentare u vezi sa Polaznim osnovama za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije, a pored toga što smo zahtevali da se produži rok, dat za predloge i komentare građana, ukazali smo i na propuste načinjene u ovoj, ranoj fazi planiranja Zakona i predložili moguća rešenja, od kojih izdvajamo najznačajnije:

dolarni panel

U delu nacrta Zakona koji se bavi podsticajima za neke oblike proizvodnje obnovljivih izvora energije, posebno za prozumere i energetske zadruge, smatramo da je potrebno podsticati samo tehnologije koje su ekološki prihvatljive, poput solarnih panela i vetroelektrana, ali ne i hidroelektrane i otpad.Takođe, u ovom delu, preporuka Ne davimo Beograd je da se sključivo biorazgradivi otpad računa kao mogući obnovljivi izvor energije, a ne i celokupan otpad koji se generiše.

Mišljenja smo da je u nacrtu Zakona neophodno ponovno formulisanje kriterijuma za aukcije kako bi se osigurala ekološka i društvena održivost projekata u ovoj oblasti. Zakon treba da odredi izradu plana aukcije za period od dve do tri godine, koji mora da bude javno dostupan i predmet javne rasprave. 


Smatramo i da novi podsticaji za male hidroelektrane ne mogu da budu odobreni uopšte. Uprkos tome što je 2019. godine preko stotinu mHE bilo u funkciji u Srbiji, prema podacima AERS-a, one su proizvodile svega 0,7% električne energije. S obzirom na to da postoji problem sa ostalim visokim troškovima izgradnje mini-hidroelektrana i da su podsticaji odobreni za brojne ekološki problematične mHE, treba da se revidiraju svi postojeći ugovori za otkup električne energije i da se ponište ugovori za postrojenja koja nisu planirana ili izgrađena u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

Od velikih propusta zakona u ovom nacrtu je i nepostojanje uže definicije uloge ekološke inspekcije i akcionih mera koje će biti preduzete da bi se sprečili ili zaustavili podsticaji i izgradnja postrojenja koja krše ekološko zakonodavstvo. Takođe, jedinicama lokalne samouprave date su ingerencije koje prevazilaze kompetencije tih organa zasprovođenje ekološkog zakonodavstva – jer lokalne samouprave ne mogu davati odobrenja za postrojenja koja mogu izazvati širu ekološku katastrofu.

Na kraju, pozivamo Ministarstvo rudarstva i energetike da unapredi proces konsultacija sa zainteresovanom javnošću i utvrdi realističnije rokove za konsultacije kako bi javnost mogla da pruži kvalitetan doprinos izradi propisa, pogotovu kada je reč o ovako važnom dokumentu kao što je Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Pročitaj i ovo:

Koalicija “Biramo Beograd” potpisala sporazum

Predstavnici koalicije "Biramo Beograd", koju čini šest dosadašnjih članica "Srbija protiv nasilja" obratili su se javnosti nakon odluke da zajednički nastupe na predstojećim izborima. Ozvaničili su da su potpisali koaliciju o zajedničkom nastupu na izborima i izjavili da danas kreću u skupljanje potpisa.

Biramo Zrenjanin!

Predstavnici sedam opozicionih političkih stranaka potpisali su sporazum o formiranju koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin".

Formirana koalicija Biramo borbu, biramo Užice!

Političke stranke Zeleno-levi front i Narodni pokret Srbije danas su u Užicu potpisale sporazum o obrazovanju koalicije BIRAMO BORBU, BIRAMO UŽICE radi podnošenja liste za učešće na lokalnim izborima za odbornike Skupštine grada Užica koji će se održati 02. juna 2024. godine.