Noa je bila transrodna devojka od 18 godina, čiji je nestanak prijavljen pre dvadeset dana. Njeno telo je nađeno juče u stanu u Beogradu, a muškarac, za koga se od početka znalo da je Noa krenula kod njega, priznao je ubistvo. Ovo je 22. femicid u Srbiji od početka godine, zbog čega je Ženska grupa već insistirala na važnosti sprovođenja usvojene Strategije za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja, što podrazumeva i formiranje nacionalnog tela za praćenje i analizu femicida.

Ovaj zločin je još jedan u nizu zločina nad ženama koji su u porastu u našoj državi. Jasno je da ne postoji adekvatan sistem koji žene štiti od ubistva i nasilja, i da institucije ne rade dovoljno da bi ovakve činove sprečile. U kojoj meri je netolerancija prema transrodnim osobama prisutna u javnosti, ilustruju i reakcije na vesti o nestanku i ubistvu Noe Milivojev. Pored diskriminatornih komentara na društvenim mrežama, nasilje se prenelo i na ulice kada su nepoznate osobe uništile memorijal posvećen Noi i uzele zastavu trans zajednice.

Zbog toga, članice Ženske grupe Ne davimo Beograd smatraju da je ključno da se posveti daleko više vremena i resursa zarad bolje edukacije o LGBT+ zajednici, ali i da je potrebno da se daleko efikasnije reaguje na sve činove mržnje, nasilja i isključivanja članova i članica LGBT+ zajednice od strane nadležnih institucija. Samo sveobuhvatnim sistemskim promenama je moguće doprineti daljem suzbijanju zločina iz mržnje.

Ovim putem apelujemo i na medije da se suzdrže od senzacionalističkog prenošenja vesti i detalja zločina. Već tokom potrage, a naročito u toku jučerašnjeg dana, je došla do izražaja neprimerena reakcija medija koji nastavljaju da krše novinarski kodeks bez ikakvih sankcija. Prilikom izveštavanja, neophodno je izbegavati reči koje relativizuju ili romantizuju nasilje i suzdržavati se od bombastičnih naslova koji služe da privuku pažnju. Kad je reč o trans ljudima, nedopustivo je bilo kakvo korišćenje pogrešnog rodnog oslovljavanja, ili objavljivanje imena koje osoba ne koristi.

U svetlu činjenice da se u Srbiji već dva meseca protestuje protiv nasilja, ovaj događaj još više ističe važnost ispunjenja zahteva protesta kao jednog od prvih koraka da se daljem nasilju stane na put. Zato Zeleno-levi front / Ne Davimo Beograd nastavlja sa učešćem u protestima i insistira na korenskim promenama koje će doprineti prevenciji, naročito kad je reč o femicidu i zločinima iz mržnje prema LGBT+ populaciji.

Pročitaj i ovo:

Larisa Iljin, kandidatkinja ZLF-a za predsednicu opštine Zemun ispred koalicije Biramo Zemun

Koalicija „Biramo Zemun“ saopštila je danas da za predsednicu te opštine na izborima 2. juna kandiduje doktorku biologije Larisu Ilijin, koja je članica Zeleno-levog fronta (ZLF). Larisa Ilijin je rođena 1971. godine, a osnovnu školu i gimnaziju je završila u Zemunu, nakon čega je diplomirala na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala i doktorirala. Od 1996. godine zaposlena je na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Veselinović: Zaštitićemo Savski kej i nasip od Šapićeve bahatosti

Kandidat za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović, i kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda, Miloš Pavlović, sa liste „Biramo Beograd”, u subotu, 11. maja, obratili su se građanima i medijima sa Savskog keja, mesto koje je odabrano kao početna tačka povodom nedavnog nasilničkog ponašanja bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića.