Zeleno-levi front podržava protest radnika i radnica Apoteka Beograd zbog neisplaćenih zarada i manjka sredstava za rad. Politika ove vlasti koja javne ustanove dovodi do ruba propasti da bi tako punila partijske džepove želi da privatizuje usluge primarne zdravstvene zaštite. U mesecima u kojima se borimo za zdraviju budućnost, SNS pokazuje da ako nema profita, zdravlje građana im nije bitno.

“SNS se prema zdravlju odnosi kao da je roba koja služi samo za dodatno punjenje partijskih džepova. Gašenjem Apoteka Beograd nestaje mogućnost da stanovnici prigradskih naselja preuzmu svoje lekove koje im propišu izabrani lekari u domovima zdravlja u sredinama u kojima žive. Profit ne sme da bude prioritet kada je zdravlje u pitanju. Zato zdravlje ljudi, a ne partijski džep, mora da bude prioritet svake zdravstvene politike.” izjavila je šesfica odborničke grupe ZLF/PSG Natalija Stojmenović.

Podsečamo da je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije još pre četiri godine podneo inicijativu za očuvanje apoteka u javnom sektoru.

“Ministarstvo zdravlja kontinuirano urušava zdravstveni sistem tako što ga udaljava od građana, a neguje zdravstvenu politiku koja ima za cilj da zaključa zdravstveni sistem i potpuno nam ga učni nedostupnim. Umesto da RFZO kao u svim ostalim javnim zdravstvenim ustanovama preuzme snošenje troškova zarada zaposlenih u Apoteci Beograd vi mesecima tim ljudima ne isplaćujete zaradu, a pored toga im oduzimate i posao. Veliki je problem i to što važeće propise ne poštuje Ministarstvo zdravlja koje ima obavezu da svim građanima obezbedi dostupne apoteke, a da apotekama omogući da rade isto kao i domovi zdravlja. Vlast kojoj je zdravlje građana na prvom mestu, ne uskraćuje im osnovni nivo zdravstvene zaštite”, izjavila je narodna poslanica Marina Mijatović

Javni zdravstveni sistem koji finansiraju svi građani Srbije ne sme da služi privatnom profitu već boljem i zdravijem životu svih nas. Zeleno-levi front smatra da zdravstvo u Srbiji mora da bude dostupno, kvalitetno i pristupačno svim građanima.

Pročitaj i ovo:

ZLF podrška štajku prosvetara: Hitno izjednačiti plate sa prosečnom platom

Zeleno-levi front podržava štrajk prosvetnih radnika i njihovu borbu za dostojanstvena primanja i zahteva da se svim prosvetnim radnicima poveća plata, da se početna plata nastavnika izjednači sa prosečnom platom, a da plata svih zaposlenih procentualno prati ovo povećanje, kao što sindikati i zahtevaju.