Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.”Mi srećom imamo samo pet lista tako da je to, recimo, bolja opcija nego što se dešava u Beogradu, a svakako da želja za saradnjom i dalje postoji, jer se negde nadamo da ćemo uspeti da uzmemo bar jedan pristojan broj odborničkih mesta i da na taj način dobijemo priliku da, bar, kroz ove izbore malo ozbiljnije poradimo na poboljšanju uslova života u Zrenjaninu“, kaže Jankov u Marker razgovoru.

Ističe da je ključna stvar kada govorimo o lokalu i malim sredinama činjenica da se svi, kako kaže, poznaju.

“Biti opozicija u mestu u kom 12 godina imamo jednu te istu garnituru koja je zaista zauzela i okupirala apsolutno sve institucije je poprilično problematično, ponekad čak može da bude i više nego neprijatno i ljudima je veoma teško da jasno i javno izraze svoje opozicione stavove“, kaže Jankov.

Navodi da veliki broj njenih sugrađana i sugrađanki žele da se priključe aktivnostima koje sprovodi opozicija, ali da postoji određeni strah.

“Na kraju se uvek sve svede na šta ako me neko vidi. Šta ako me neko vidi na protestu? Šta ako me neko fotografiše?“, kaže Jankov.

Ona smatra da je pristup medijima u Zrenjaninu “poprilično problematičan“.

“To je nešto što možemo da vidimo svuda. Postoji televizija Santos koja bi trebalo, s obzirom da ima nacionalnu frekvenciju, da obaveštava građane Zrenjanina i okolnih sela o svemu što se dešava, ali to se nažalost ne radi“, kaže Jankov.

Kada je reč o biračkom spisku, sagovornica Marker razgovora kaže da je opozicija u Zrenjaninu uspela da dođe do podataka nakon 17. decembra kada su održani izbori da je bilo fantomskih birača.

“Naša koalicija je podnela pre četiri meseca krivičnu tužbu, jer smo pronašli kuću i osobu čija je kuća i koja je pristala da njena adresa bude ta sa koje će, mislim nekih 18 ili 20 fantomskih birača, da budu delegirani. To je jedino što smo uspeli konkretno da dokažemo, ništa od te krivične prijave nije bilo“, ističe Jankov.

Kako je Zrenjanin grad koji je bez pijaće vode već 20 godina, Jankov kaže da je “neverovatan kurioziet“ to što građani Zrenjanina imaju, kako kaže, mogućnost i obavezu da vodu koja je tehnička voda plaćaju kao pijaću vodu, te da nemaju opciju, kako kaže, da to na bilo koji način reše.

“Pitanje fabrike vode je jedan ‘vruć krompir’ koji se prebacivao iz jedne u drugu garnituru vlasti, ali nikada nije naišao na svoje konkretno rešenje. Bilo je pokušaja, bilo je penala, bilo je kazni i po skupštinu grada i po grad zbog raskidanja validnih ugovora, ali ništa to, nažalost, građani Zrenjanina nisu ispratili onako kako treba“, kaže Jankov.

Ona dodaje da je problem i populistička ideja će Zrenjaninci imati čistu vodu čim se, kako kaže, izgradi fabrika vode.

“Međutim to apsolutno nije tačno. Prvo i pre svega što će ta voda biti možda čista i možda ispravna samo na česmi u fabrici, jer mreža kanalizacionih cevi je stara, neupotrebljiva i problematična“, kaže Jankov.

Ističe da se ne priča dovoljno o selima oko Zrenjanina.

“Naša ideja jeste da je apsolutno neophodno napraviti regionalni vodovod, koji bi omogućio da se sva sela snabdevaju zdravom, čistom vodom. Naravno, problem vode nije problem samo u Zrenjaninu i recimo za jedan stadion koji će se izgraditi u Beogradu, o kojem toliko slušamo, bi moglo biti rešeno pitanje celog Banata i još jednog dela Vojvodine za tu čistu vodu“, kaže Jankov.

Kako dodaje, zrenjaninska voda je prepuna arsena i fekalnih bakterija.

“To je upravo iz razloga što, niti su vodovodne cevi, niti su kanalizacione cevi u priči o fabrici vode, iako je, naravno, gradska vlast mogla, makar eto, tu kanalizaciju da sredi – nije ni to sredila“, zaključuje Jankov u Marker razgovoru.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.