Ostavke pojedinih funkcionera lokalne samouprave čije su pozicije i nadležnosti povezane sa programom “Prestonica kulture” predstavljaju jasan dokaz manipulacija javnim novcem od strane gradske vlasti na koje je Zeleno-levi front Užice ukazao javnosti.

Nakon što smo tokom februara razotkrili koruptivne radnje vlasti prilikom izbora scenariste i reditelja u okviru programa “Prestonica kulture”, a zatim i sumnjive radnje prilikom rekonstrukcije Velike sale u Gradskom kulturnom centru, lokalna vlast se još uvek nije obratila javnosti i objasnila ove sumnjive poslove.

Međutim, u petak 1. marta je načelnik Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, Milan Stanimirović podneo ostavku, a na mesto VD načenika imenovana je Nataša Vukašinović. Informaciju o odlasku načelnika najveće gradske uprave, lokalna vlast nije saopštila javnosti već je samo na sajtu grada navela ime novog vršioca dužnosti. Sada već bivši načelnik je među zaposlenima važio za vrednog i poštenog službenika koji nije želeo da učestvuje u “prljavim” radnjama lokalne vlasti. Neke od brojnih nadležnosti ove gradske uprave su poslovi kulture i upravljanja imovinom grada, pa verujemo da je bivši načelnik, kada je uvideo razmere sadašnjih i budućuh zloupotreba u okviru programa “Prestonica kulture”, pobegao glavom bez obzira, ne želeći da se njegovo ime dovodi u bilo kakvu vezu sa manipulacijama javnim novcem.

Pored ostavke načelnika uprave, do Zeleno-levog fronta su stigle informacije o ostavci predsednika Skupštine grada, Branislava Mitrovića, na mesto koordinatora radne grupe za pripremu i sprovođenje programa Prestonica kulture Srbije. Navodno je i koordinator radne grupe, koji je od početka učestvovao u osmišljavanju programa i sada u njegovoj implementaciji, ustuknuo pred razmerama korupcije i ali je ostavku morao da povuče pod pritiskom gradonačelnice.

Vesti o ostavkama funkcionera povezanih sa programom “Prestonica kulture” potvrđuju tvrdnje o manipulacijama javnim novcem koju je razotkrio Zeleno-levi front Užice i predstavljaju malu pobedu građana u borbi za javni interes i odgovornost nosioca javnih funkcija. Zeleno-levi front će nastaviti da istražuje zloupotrebe lokalne vlasti, da ukazuje na koruptivne šeme i da javnost obaveštava o tome.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.