Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je u skladu sa svojom mitomanijom najavio da bi Beograd mogao da dobije delfinarijum u okviru EXPA, pravdajući tu okrutnost tezom da delifini pomažu deci sa autizmom.

Delfinarijumi su nehumani, uzrokuju duboku emocionalnu, fizičku i psihičku patnju delfina. U divljini, delfini mogu da žive 20-40 godina, ali u zatočeništvu prolaze kroz teške traume i neuroze od dosade, stresa i anksioznosti. Ovim životinjama su na taj način uskraćene porodične veze i društvena zajednica. Delfini u delfinarijumu žive u skučenom prostoru i nemaju prostora za  desetine kilometara koje bi svakodnevno preplivali u divljini. Živeći u betonskim, restriktivnim rezervoarima, oni ne mogu da rone, već moraju izvoditi trikove i zabavljati ljude protiv svoje volje. Delfini se takođe kreću putem eholokacije ili sonarnih signala, ali u zatvorenim bazenima zvuk se odbija od zidova i odjek ih dovodi do ludila. Od traume i stresa, oni se udaraju o rešetke rezervoara, grizu i žvaću rešetke, i na kraju dobijaju ozbiljne povrede. Takođe, od hlora u bazenima, mnogi delfini oslepe.

Morski sisari, kao što su delfini su veoma inteligentne životinje koje imaju samosvest i oni sa svojom porodicom pripadaju okeanu. Korišćenje delfina za zabavu je nehumano i služi isključivo za profit, a u ovom slučaju i za stvaranje lažne slike o brizi za decu.

Zeleno-levi front smatra da ovaj grad mora da bude zelen, održiv, solidaran i da brine o dobrobiti i ljudi i životinja.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.