Zeleno-levi front pozdravlja odluku Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE), koja predstavlja ključni korak za putovanje bez viza u zemlje Šengena za kosovske Srbe, nosioce pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije.

Sloboda kretanja je kamen temeljac naših zajedničkih evropskih vrednosti. Ovakva odluka LIBE-a pokazuje posvećenost toj slobodi, jednakosti i pravičnosti, u skladu sa osnovnim principima evropske integracije, ali i politici ubrzanja integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Odlukom se takođe ispravlja nepravda izazvana izuzimanjem iz prava na slobodu kretanja jedne od najizolovanijih zajednica na evropskom tlu.

Mobilnost širom našeg kontinenta nije samo pogodnost, već i fundamentalni aspekt evropskog jedinstva, koji se zasniva na stvaranju jedinstvenog prostora slobode, jednakosti i pravde, čime se podstiče negovanje veza i razumevanja među narodima Evrope.

Iščekujući plenarnu sednicu Evropskog parlamenta 23. aprila 2024. godine, pozivamo sve članove Evropskog parlamenta da glasaju za ovu odluku, i tako potvrde našu kolektivnu posvećenost Evropi u kojoj se prema svim pojedincima postupa sa dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovo poreklo ili okolnosti u kojima žive

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.