Zeleno-levi front 22. marta, na Svetski dan voda, ističe da je voda prirodno i javno dobro, koje mora biti dostupno svima, a da su usluge vodosnabdevanja od osnovnog značaja za život i zdravlje stanovništva. Podsećamo javnost na nekoliko važnih elemenata, problema, ali i rešenja u vezi sa vodosnabdevanjem u Beogradu.

Zeleno-levi front se zalaže za:

Vodosnabdevanje dostupno svima: Kroz namensko trošenje ekoloških taksi, potrebno je da se investira u infrastrukturu tamo gde stanovnici Beograda još uvek imaju problem sa dostupnom pitkom vodom i povezivanjem na gradski vodovod i kanalizaciju. Neprihvatljivo je da u 21. veku građani Beograda protestuju jer im se fekalije izlivaju ispred kuća.

Očuvanje reni bunara: Neophodna je pooštrena kontrola i kažnjavanje od strane gradskih inspekcijskih službi svih onih koji ugrožavaju vodoizvorišta i javne česme.

Sigurno Makiško polje: Makiško izvorište snabdeva polovinu Beograda vodom. Bilo kakva gradnja na tom mestu izazvala bi zagađenje izvorišta i ugrozila vodosnabdevanje. O važnosti tog vodoizvorišta govori i tvrdnja stručnjaka da bi ono bilo rezerva od mesec dana u slučaju veće hemijske katastrofe ili većeg zagađenja.

Veliko ratno ostrvo: Veliko ratno ostrvo je područje od neizmernog značaja za zaštitu životne sredine i kulturno-istorijskog nasleđa, a naročito za očuvanje biodiverziteta. Ono ima veliku ulogu i u održavanju biološke raznovrsnosti šireg područja priobalja i samog grada.

Prečišćavanje otpadnih voda: Otpadne vode iz celog grada, industrijske i komunalne, završavaju u našim rekama Savi i Dunavu, iz kojih crpimo pijaću vodu i koje ostaju i budućim generacijama. Bez hitnog i velikog ulaganja u sektor prerade otpadnih voda, koji će biti pod demokratskom kontrolom i stručnom upravom, problem će samo rasti.

Jake i nezavisne inspekcije: Regulacija i inspekcija najvećih zagađivača moraju biti beskompromisne kako bismo zaštitili vodu, kao važan prirodni i strateški resurs.

Javne česme sa pitkom vodom; U Beogradu postoji oko 200 javnih česama i izvora. Ni na jednom izvoru nije u potpunosti bezbedno piti vodu, dok su česme ispravne, ali se ne održavaju redovno. ZLF predlaže da se rekonstruišu, otvaraju nove i redovno održavaju javne česme i izvori, tako da budu upotrebljivi i bezbedni za sve.

Protiv privatizacije vodosnabdevanja: Brojni neuspešni eksperimenti potpune ili parcijalne privatizacije vodovoda širom sveta pokazuju da gradovi koji pristanu da otuđe ovaj resurs ubrzo plaćaju ogromnu cenu. Posledice takve politike su mnogostruko poskupljenje vode i neprocenjiv pad kvaliteta vodosnabdevanja.

Javno upravljanje vodom pokazalo se kao jedino ekološki, društveno i ekonomski održivo rešenje. Beogradu su potrebni veći uvid javnosti u probleme vodosnabdevanja i snažniji mehanizmi kontrole.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.